Връзката между сексуалното желание (либидото) и храната е стара почти колкото света. Историята познава много доказателства за това – Марк Антоний хранел с грозде Клеопатра, Джакомо Казанова похапвал скариди за полова потентност (и успял да съблазни дори монахиня), дори Шекспир има опит с храните на любовта. Във „Веселите уиндзорки“ той твърди,  че картофите действат като афродизиак.

Tерминът "афродизиак" произлиза от името на гръцката богиня на красотата, любовта и сексуалното привличане Афродита. Интересен факт е, че политеистичните религии са обожествявали Любовта и са издигали в култ всичките й форми и проявления. За съжаление обаче с приемането на монотеистки религии, хората спират да извършват различните езически ритуали. И все пак, любовта си остава най-значимото и силно чувство в живота, за което си струва да положим всички усилия и да дадем всичко от себе си, за да го намерим, изпитаме и съхраним.

Предлагам ви една разходка из градините на Афродита – изберете си от нейните афродизиаци и му се насладете, откривайки как въздейства храната на любовта с магическата си сила. От чисто прагматична гледна точка някои храни носят славата си на афродизиаци само заради формата си или аромата си, докато други претендират за химична основа на техните „любовни" възможности.

скаридиСкариди
Записите, документиращи афродизиачните свойства на скаридите, датират в древен Рим от второто хилядолетие от Новата ера. Този морски дар е богат на цинк, съществен при подобряване на сексуалната потентност при мъжете (допълнителна хипотеза е, че по форма скаридите наподобяват женски полов орган). Проучвания доказват, че скаридите и мидите съдържат D-аспартамова киселина и NMDA (N-метил- D-аспартат) съединения, които имат положителен ефект върху тестостерона и естрогена.

ШампанскоСнимка: Thinkstock/Guliver Photos
Шампанското е истинска напитка афродизиак. Химичното му действие се обяснява така: този нектар на любовта е смес от въглероден двуокис и гроздова захар (фруктоза). Попадайки в организма, то бързо се усвоява от кръвта и насища клетките на главния мозък с въглехидрати и алкохол. Това се отразява на мозъчните центрове, отговарящи за сексуалната възбуда. Напитката има разтоварващо действие и увеличава сексуалните фантазии. Освен това фруктовата киселина стимулира изработката на андрогени от надбъбречните жлези - това са половите хормони, които отговарят за сексуалната възбуда и при мъжете, и при жените. Тъй като андрогените в женския организъм поначало са по-малко, дори и незначителното им повишаване предизвиква прилив на сексуално желание. Затова шампанското в голяма степен действа предимно на женската половина.

Вино
Една - две чаши вино могат много сериозно да подпомогнат любовната прелюдия и да внесат силни емоции в нея. Виното ще ни кара да се отпуснем и ще стимулира сетивата ни.

Снимка: Thinkstock/Guliver PhotosКафе
Освен способността му да кара хората да се съгласяват, неговите свойства да повишава енергията, заради високите нива на кофеин и други алкалоиди, му създават репутацията, че спомага за удължаване на сексуалните "сесии". Със сигурност ще ви задържи будни, но внимавайте, защото твърде много кофеин ще ви направи нервни, което ще ви съсипе настроението.

ШоколадСнимка: Thinkstock/Guliver Photos
От незапомнени времена шоколадът е свързван с любов и романтика. Маите боготворели какаовото дърво и го наричали „храна на боговете". Исторически данни сочат, че вождът на ацтеките Монтецума изпивал всеки ден по 50 чаши шоколад за подобряване на сексуалните възможности. Проучвания доказват, че шоколадът съдържа фенилетиламин и серотонин, които са вещества за „добро настроение". Те са естествени съставки и се отделят от мозъка, когато се чувстваме радостни, обичаме, преживяваме момент на страст и др. Черният шоколад е прословут със своето възбуждащо действие. Ароматът и горчивият му вкус изпращат сигнали директно към мозъка и така отделянето на хормони се ускорява. Той не съдържа холестерол, защото какаовото масло е с растителен произход.
Шоколадът създава чувство на еуфория, както когато сме влюбени. Освен въпросните две съставки, учени са установили, че шоколадът съдържа и вещество, имащо ефекта на марихуаната. Това вещество представлява невротрансмитер и се нарича анандамид. Неговата концетрация в шоколада е твърде малка, за да „надруса" човек, но е достатъчна, за да увеличи ефекта, който създават фенилетиламина и серотонина. Означава ли това обаче, че шоколадът създава сексуално желание? Вероятно не - но ако ни кара да се чувстваме добре, може да премахне задръжките ни и да ни направи по-освободени, защо да не го похапваме (разумно и с мярка- в духа на нашето издание за фитнес и здравословен живот) ? Освен това шоколадът съдържа повече антиоксиданти отколкото червеното вино. Следователно тайната на страстта вероятно се крие в това да комбинираме и двете в подходящите дози.

Снимка: Thinkstock/Guliver PhotosЧерен хайвер
Може да смятате, че е голям лукс, но черният хайвер е с изключително високо съдържание на цинк и фосфор, който стимулира производството на тестостерон и подпомага активността на нервните клетки, което може да направи човек по-чувствен. Ефектът, както изглежда, се усилва, когато се комбинира с водка.

Люти чушки
Консумацията на лютите чушлета предизвиква серия от физиологични реакции в организма ни (изпотяване, учестяване на сърдечния ритъм и кръвообращението), които наподобяват симптомите, появяващи се по време на секс. „Виновник" за тези „екстри" е веществото капасцин, което има и болкоуспокояващи свойства. Консумацията на люти чушлета може да причини и раздразнение в половите органи и пикочните пътища, наподобяващи усещанията при сексуална възбуда.

ЧесънСнимка: Thinkstock/Guliver Photos
Преди много време на тибетските монаси е било забранявано да влизат в манастир, ако са яли чесън преди това, защото се е вярвало, че чесънът „събужда" страстите. Чесънът има и ускоряващо кръвообращението действие.

 

Очаквайте продължение!