Вашето тяло няма глас. То ви говори чрез симптомите. Наблюдавайки кожата си, вие можете да добиете ясна представа какво се случва с него. Всичко, което правите и ядете се отразява на вида и състоянието на кожата.

Един от най-големите страхове на повечето жени са бръчките. Фините линии по лицето отбелязват края на младостта и нито една жена не иска да ги вижда в огледалото. В опитите си да се преборят с времето, дамите използват най-различни козметични продукти и се подлагат на всевъзможни (често скъпи и болезнени) естетични процедури, които в повечето случаи дават минимален резултат.

Но всички забравят, че един от най-добрите, здравословни и безопасни начини за борба с бръчките е храната. Тя не може да заличи щетите, нанесени на кожата от слънцето и цигарите, но със сигурност ще ви помогне да изглеждате с няколко години по-млади.

Ето кои храни ще накарат хората да се лъжат относно възрастта ви:

  • Риба и омега-3 мастни киселини – сьомгата, скумрията и останалите „мазни” риби са богати на омега-3 мастни киселини, които правят чудеса с кожата ви - проучванията показват, че редовната им консумация намалява риска от стареене на кожата с 25%. Ядките, маслото от рапица и лененото семе също са отличен източник на омега-3 мастни киселини.
  • Плодове и зеленчуци, богати на витамин C – наблюдавайки хранителните навици на над 4000 средностатистически жени, британски учени установили, че редовната консумация на храни, богати на витамин C, намалява процеса по образуване на бръчки с 36%. Боровинките са чудесен пример – те съдържат също антиоксиданти и често са сочени като най-добрият съюзник в борбата срещу знаците на старостта. Затова включете боровинки или портокалов фреш в закуската си, сурови червени чушки в обяда и броколи във вечерята.
  • Домати – те са отличен източник на витамин C, както и на субстанцията ликопен, която е природен защитник срещу рак. Ликопенът намалява увреждането на клетките на кожата, както и нейното зачервяване. За по-доброто му усвояване консумирайте доматите със зехтин.
  • Зехтин – тази натурална мазнина е богат източник на олеинова киселина, която е една от мастните киселини, правещи кожата еластична. Зехтинът съдържа и други есенциални мастни киселини, които се борят с възпаленията в тялото. В него има и витамин Е и полифеноли, които защитават кожата от вредното влияние на свободните радикали.
  • Ядки – много от тях съдържат омега-3 мастни киселини, което ги прави техният най-добър растителен източник. Освен това са богати на витамин Е и доказано намаляват нивата на „лошия” холестерол.
  • Зелен чай – той е на челно място в списъка с храните, които помагат на кожата да изглежда перфектно. Не се ограничавайте - пийте по 4 чаши зелен чай на ден. Ако сте по-чувствителни към кофеина, изпивайте последната си „доза” не по-късно от 15:00 ч.

Допълнителни съвети:

  • Вместо кафе, пийте какао – много експерти смятат, че кафето допринася за появата на бръчки, тъй като повишава нивата на хормоните на стреса – адреналин и норадреналин. От друга страна изследвания показват, че съдържащите се в какаото антиоксиданти защитават кожата от вредното влияние на слънцето и подобряват така важния приход на кръв до клетките на кожата.
  • Намалете консумацията на захар и бял хляб – въглехидратите увеличават риска от поява на бръчки. Британски изследвания гласят, че увеличаването на дневния прием на въглехидрати с 50 гр. води до повишаване на този риск с 28%.

С помощта на съответните храни и достатъчно количество вода и чайове можете да върнете времето назад и да изглеждате значително по-млада. Време е да започнете.