Лятото съвсем не е времето на тежките и мазни манджи, които през зимата хапваме в изобилие. Харесва ни да сме леки и да се чувстваме добре. А най-добре ще е, ако тялото ни се охлажда, докато си похапваме. Ето кои храни могат да осигурят прохладен комфорт през летните месеци.


Диня, краставици, салата айсберг, домати и други

Ако искате да останете във форма и да не губите прекалено от течностите в тялото, то бъдете сигурни, че освен много вода, поемате и достатъчно течности чрез плодове и зеленчуци. Не е случайно, че динята е най-разпространеният летен плод. Тя съдържа големи количества вода. Същото се отнася и за краставиците и доматите. Не пропускайте да ги включвате в лятното си меню ежедневно. Освен течностите, те са богати и на други вещества, които идват като бонус.

На ти със зелените храни
Ако единственото нещо, което може да понесе стомахът ви в горещ летен ден е салата – чудесно. Препоръчваме ви в нея да има зелена салата, спанак, рукола, целина и зелении от сорта.  Зелените листни зеленчуци доказано понижават кръвното налягане, успокояват организма и ще ви помогнат да се охладите.

Мента? – да, да, да
Алкохолът е в черния списък на летните напитки, поради няколко основни причини – води до дехидратация, разширява кръвоносните съдове и увеличава телесната температура. Ако все пак държите на алкохолното съдържание в коктейла, спрете се на освежаващо Мохито. Коктейлът съдържа мента, чиято основна съставка е ментолът. Той отключва онези сензори в тялото ни, които му позволяват да се охлади. Освен това съдържа и някои пикантни съставки, които както ще видите – са полезни за цялостното охлаждане на тялото.

Лютиви подправки
Може би това не е първото нещо, което ще добавите към храната си, но лютото играе своята голяма роля при охлаждането на човешкото тяло. Лютивите храни и напитки предизвикват изпотяване – това е нормална защитна реакция на тялото, която има за основна цел да го охлади. И като говорим за изпотяване, изобщо нямаме предвид да ви се образуват по две големи петна под мишницата. Достатъчно е да ви облее лека хладна вълна от чили соса в салатата или по-голямото количество черен пипер в супата.