Колко често ви се случва да се чувствате изключително уморени и, когато най-сетне сте се добрали до леглото, да не можете да заспите с часове? Ако отговорът ви на този въпрос е “Често”, то имайте предвид, че не само напрежението и натовареността предизвикват подобен ефект.

Вгледайте се в хранителния си режим. Има храни, които могат да ви осигурят здрав сън, но вероятно те не присъстват редовно в менюто ви. Ето кои са те:

Бадеми

Този вид ядки са богати на магнезий, който спомага за здрав сън и пълно отпускане на мускулите през нощта. Освен това чрез бадемите организмът ни си набавя протеини, които пък нормализират нивото на кръвната захар по време на сън. Ако изядете около 30 грама бадеми преди лягане, ще спите като току-що изкъпани бебета.

Чай

Чаят от лайка е наистина ефективно средство за бърз унес. Зеленият чай също е добър избор, защото съдържа теанин. Внимавайте обаче напитката да не съдържа кофеин, ако я консумирате преди лягане.

Банани

Само един банан преди сън гарантира пълноценната почивка. Този плод съдържа магнезий и потасий, които помагат за отпускането на мускулатурата. В бананите има и трептофан, който организмът превръща в серотонин и мелатонин – хормоните, които действат най-добре на мозъка.

Рецепта за бананов шейк преди сън: Разбийте един банан с прясно или соево мляко и сладолед и… просто се насладете на вкуса!

Твърдо сварени яйца

Една от възможните причини за безсънието е хапването на бедни на протеини или богати на въглехидрати вечери. Въглехидратите понижават нивото на кръвната захар по време на сън и ви карат да се будите към 2-3.00 часа сутринта. Ето защо е добре част от последното ви хранене за деня да бъдат яйцата, сиренето, ядките и други храни с протеини. Това ви гарантира не само, че ще заспите, а и че ще се наспите.

Череши

Екип от американски учени твърди, че чаша черешов сироп преди лягане също помага за здравия сън. Малките червени плодчета, особено по-киселите, съдържат мелатонин, който пък помага на хората с хронично безсъние.