Какво да ям? Това е въпрос, който тормози хората постоянно.

Какво означава качествена храна? Съществуват множество гледни точки относно „качественото хранене”, объркването идва от това, че хората опитват да ги сведат до една. Ето няколко примера - независимо дали един зеленчук е екологично чист или не, съдържанието на калории, вода, витамини и минерални вещества в него в крайна сметка остава едно и също. Разбира се екологичната продукция ни “спестява” цялата химия, която се използва в парникови условия.

Общоприетото правило, е че полезна и качествена храна е тази с ниско съдържание на мазнини и захар.Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Под качествена храна трябва да се разбира храна, която не вреди. Коя е тази храна?

Общоприетото правило, е че под понятието полезна и качествена храна се разбира храна с ниско съдържание на мазнини и захар. Нека се фокусираме върху мазнините, защото въпреки всичко захарта е въглехидрат, който ни осигурява необходимата енергия при физическа активност, нещо което не е валидно за мазнините!

В по-голямата си част мазнините, които попадат в тялото ни, си остават мазнини! Това означава, че когато приемем 20 гр. мазнини, теглото ни се покачва с почти 20 гр.! Освен проблемите с кантара не трябва да забравяме и кръвните показатели като холестерол, триглицериди и рисковете от сърдечно-съдови заболявания, към които ни води храненето богато на мазнини.

Става въпрос както за мазнините, които се виждат лесно: олио, масло, маргарин, зехтин, така и за скритите. Къде са скритите мазнини? Едно парче кашкавал, например, е 50% мазнини, половината от които се лепят директно върху тялото ни! Същото е и положението със сладките неща, особено шоколадовите (какаовото масло) , сирената и тежките меса.

Примерите са около нас - независимо дали става въпрос за зехтин или за свинска мас, това са мазнини, с които не трябва да се прекалява, поради горепосочените причини. Разбира се, зехтинът е мазнина с по-добри хранителни качества и е за предпочитане пред другите животински мазнини, но 1с.л. зехтин си остава 1 с.л. мазнина!

Друг пример потвърждаващ широкоразпространените заблуди е конфликтът между суровите и печени ядки – независимо от вида на приготвяне ядките остават с много висока масленост - 50%. Единственият плюс на суровите ядки, е че техните мазнини са по-полезни за тялото, защото не са претърпяли термична обработка.

За съжеление търговските и общочовешки заблуди са навсякъде около нас и трябва да сме много внимателни, какво избираме и консумираме! 

Материалът е написан със съдействието на диетолога Ипократис Пападимитракос.