.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Гладуването ни прави по-умни

Антония Драгиева | преди 1 година
Гладуване
Снимка: iStock
Фастингът - какво трябва да знаем?

Преди време се смяташе, че правилният начин на гладуване е като всяка седмица да изберем един ден, в който да не се храним 24 часа и да пием единствено вода.  

Този метод обаче се оказва труден за немалко хора. Никой не твърди, че това е грешният начин, но с времето и наблюденията бе установен нов вид гладуване и това е гладуването на интервали или т.нар фастинг (от англ. fasting).

Какво представлява фастингът?

Този нов начин е много по-лесен за изпълнение, защото сами избирате колко часа да гладувате - от 16 до 36 часа. А така в крайна сметка ще можете да издържите по-дълъг период от няколко дни.

Макар че гладуването се смята за полезно предимно заради загубата на килограми от желаещите да отслабнат, всъщност оказва положително влияние на цялото тяло, като действа по възобновяващ начин за организма. И най-вече на мозъка! Да, доказано е, че периодичното гладуване стимулира работата на мозъка и засилвана функционалността му. 

Гладувайки, ставаме с по-остър ум

Проучване на екипа на Марк Матсън от "National Institute on Aging" в Мериленд е установило чрез опити с 40 лабораторни мишки, че гладуването предизвиква промяна в мозъчната активност, а мозъчните неврони на животните са заредени с повече енергия.

Учените установяват също и 50% нарастване на "мозъчен невротрофичен фактор" (BDNF) - протеин, свързан с подобряването на мисловната дейност, който помага на мозъка да учи и запаметява.

Както се казва, с един куршум - два заека! Бихме добавили дори и "трети" - гладувайки, не само ще се отървете от излишните килограми и ще станете по-умни, но и ще калите характера си със здрава воля.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Какви оценки получава(х)те в училище?