Всеизвестно е, че здравословното хранене и редовните физически упражнения са задължителни за поддържане на стройна фигура, но към тях се приобщават алтернативни методи, които ще ни помогнат да избегнем тежестта от излишните килограми.

#Яжте с пръчици за хранене
Една от основните причини за свръхпотреблението е храненето с традиционните за западния свят лъжица и вилица, в резултат на което често пъти преяждаме. По-бавното хранене и поглъщането на по-малки хапки с помощта на пръчиците (типични прибори за хранене в азиатските страни), по-бързо доставя на организма чувството на ситост и пълнота.

#Направете си мантра
"Аз ще отслабна", "Няма да ям торта", "Ще се храня здравословно". Повтарянето на тези мантри или на други от подобен характер ни помага по-лесно да устоим на изкушението и да правим това, което е необходимо, за да отслабнем.

#Оставете малко храна в чинията
Освен да се храните по-бавно, приучете организма си да се насища и с по-малко храна. За целта намалете количеството на изядената храна с около четири хапки по-малко от обикновено. Оставете остатъка в чинията и ако час по-късно все още сте гладни, го дояжте. Правейки това, може да спестите 100 калории на ден.

#Пийте вода след закуска
Вместо да посягате към сладките напитки с консерванти, след закуска изпивайте по една чаша вода. Независимо какви сокове консумираме – газирани или натурални, добре е да знаете, че с тях си набавяме около 300 калории повече на ден. Това е и една от причините водата да е най-добрият избор за течност, която да консумирате през целия ден. Пиейки редовно около 2 л вода, може да спестявате до 90000 калории на година.

#Никога не се хранете, просто защото ви е скучно
"Ще ям само, когато съм гладен" – това е чудесна мантра, която е добре да си повтаряте по няколко пъти през деня. Хранете се само тогава, когато усетите, че сте гладни, но никога по задължение или просто, за да не ви е скучно. Сами ще останете изненадани от себе си колко по-рядко ще посягате към храната и колко по-бързо ще се насищате.

#Помиришете мента
Когато се чувствате гладни, вдъхнете от аромата на малко мента. Може да ви звучи глупаво, но това наистина има ефект. Резултатите от изследване, направено над 3000 доброволци, сочат, че хората, които вдишвали от уханието на мента, както и на банани и ябълки, усещали по-малко глад в сравнение с останалите. Те също така загубили средно около 15 кг в период от една година. Миризмата на мента предизвиква в центровете на мозъка усещането, че сме сити.

#Яжте пред огледало
Друго проучване установява, че когато се вглеждаме в себе си по време на хранене, сме склонни да ядем по-малко – с една трета! Гледайки се в огледалото, докато се храним, ние си напомняме нашето силно желание да отслабнем.

#Правете 45-минутни разходки на ден
Ето нещо интересно: ходенето в продължение на половин час няма да направи много за вас. Но в 45-ата минута вие ще се радвате на значително количество изгорени калории. Така че, ходете бързо в продължение на 45 минути, а не на 30.

#Не купувайте готови храни
Ако залагате на полуфабрикатите от магазина, които изобилстват на консерванти и всякакви други химикали и синтетични вещества, бъдете сигурни, че шансовете няма да бъдат на ваша страна. Домашно приготвената храна ви дава възможност вие сами да контролирате качеството и количеството на съставките, които ще включите в нея.