Повечето от нас си мечтаят за по-стройна и фина фигура. Е, да, но има и такива, на които храната изобщо не се отразява на теглото им, независимо колко количество приемат на ден, и това се отразява пагубно на здравето. Те имат нужда от напълняване и всичко, което следва да научим, е предназначено именно за тях.

Факторите за липсата на натрупване на килограми и непълноценното усвояване на храната могат да бъдат от най-различен характер: изтощителни диети, стрес, прекалено активен начин на живот, алергии, проблеми с храносмилането, депресия, хормонални нарушения и др. Ето защо, когато решите да предприемете диета за напълняване, трябва да подходите постепенно и систематично.

Консултацията с диетолог е задължителна! Това, което той ще ви препоръча на първо време, е да не стресирате организма от прекаленото натоварване, поемайки големи количества храна. Не обемът на храна ще помогне да качите килограми, а качеството на продуктите.

В подобни ситуации е редно да се набляга на продукти с високо съдържание на белтъчини (протеини), които ще допринесат за увеличаването на калориите. Най-богати на белтъчини храни са месото, рибата и млечните произведения. Старайте се половината от дневния прием на белтъчини да бъдат именно с животински произход.

Останалата част е желателно да бъде съставена от растителни протеини, които се съдържат в почти всички плодове, зеленчуци, ядки и варива. По съдържание на протеини растителната храна по нищо не отстъпва на месната и млечната. Още повече, че тя е значително по-богата на витамини и минерали, които са от жизненоважно значение за укрепването на организма.
Дайте карт бланш и на мазнините. Добавянето на краве масло, олио и/или зехтин към супи, салати и основни блюда, ще спомогне за по-бързото и лесно усвояване на храната от организма.

Не се лишавайте и от лакомства...

...като сладкиши, торти, шоколад и т.н., но без да преминавате границите на разумното и избягвайки полуфабрикати. Залагайте на качествени и чисти продукти.

Калоричността смело може да увеличите до 4000 ккал/ден, храненето може да включва и три ястия на прием, съветват още специалистите.

И така, предлагаме на вниманието ви две примерни диети, които диетолозите препоръчват на всеки, за когото напълняването е важен приоритет от здравословен характер.

Първа примерна диета

Закуска: 1-2 варени яйца, млечна каша с банан, чай с мед и филия бял хляб със сметана.
Втора закуска: кафе с мляко и баничка или сандвич от бял хляб с масло, сирене или кашкавал.
Обяд: Зеленчукова супа с фиде и сметана, филия бял хляб и ястие с месо (или риба) по избор. За десерт домашен сладкиш като щрудел или тиквеник например.
Следобедна закуска: Кроасана (с масло или пълнеж от шоколад) с прясно мляко.
Вечеря: Котлети със задушени зеленчуци и ориз и за десерт крем-карамел.

Втора примерна диета

Закуска: Макарони със сирене и масло и сезонен плод по избор, чай или кафе с мляко.
Втора закуска: 1-2 сварени яйца, бекон и салата от варива по избор (грах, боб или ориз).
Обяд: Супа с пилешко, фиде и зеленчуци, филия бял хляб, запеканка с картофи, пилешко и сметана и за десерт мъфин или палачинка с мед или шоколад.
Следобедна закуска: Сандвич с риба и зеленчуци или спагети, 1-2 плода по избор.
Вечеря: Свинско с картофи и салата от пресни зеленчуци, филия бял хляб, ядки и крем с бисквити.
Преди сън: Чаша прясно или пълномаслено кисело мляко (или кефир).

Златни правила преди старта на диетите за напълняване>>

 

Златни правила преди старта на диетите за напълняване:

# За възбуждане на апетита, преди всяко хранене изпивайте по 1 чаша плодов или зеленчуков сок (но не и вода);

# Желателно е да се храните по едно и също време не повече от 5-6 пъти на ден;

# Избягвайте зеления чай и джинджифила, тъй като те засилват метаболизма. За предпочитане е чаят от маточина, който, напротив, успокоява и забавя метаболизма;

# Ако почувствате тежест след по-обилно похапване, полегнете или поседнете за около 30 минути;

# Не на последно място, не лишавайте организма си от умерено физическо натоварване. Спортните занимание и достатъчното движение ще благоприятстват укрепването на мускулите, а оттам и еластичността на кожа.