.

ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Диетата с наситени мазнини повишава риска от рак на белия дроб

Даяна Петкова | преди 49 седмици
наситени мазнини
Снимка: iStock
Време е за промяна в начина на живот

Хората, които се хранят с наситени мазнини, намиращи се в огромно количество в маслото и телешкото, имат по-голям риск да развият рак на белия дроб в сравнение с хора на диета с ниско съдържание на мазнини.

Диетата, богата на наситени мазнини, създава 14% по-висок шанс за развитие на белодробни заболявания. Добавеният риск за настоящи и бивши пушачи е 15%.

Намаленият прием на наситени мазнини пък може не само да помогне предотвратяването на сърдечно-съдови заболявания, но и рак на белия дроб. Американската сърдечна асоциация препоръчва диетични подходи за борба с хипертонията, както и средиземноморската диета.

Средиземноморската диета е полезна само за богатитеКачеството на продуктите е от основно значение

И двата хранителни режима акцентират върху готвенето с растително олио с ненаситени мазнини, плодове, зеленчуци, ядки, нискомаслени и пълнозърнести продукти и риба, ограничавайки червеното месо и захарта.

Това означава, че не е необходимо да изхвърлите завинаги маслото и месото от хладилника, но поне да намалите техния прием до веднъж седмично.

Замяната на едва 5% от калориите от наситени мазнини с ненаситени води до 16% по-малък шанс от развитие на рак на белия дроб и 17% по-малък шанс за други белодробни заболявания.

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списание "Journal of Clinical Oncology".

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
С какво спите?