.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Диетата без мазнини е пагубна за здравето

Евгений Милов | преди 1 година
източници на полезни мазнини
Източници на полезни мазнини - зехтин, авокадо, сьомга, ядки Снимка: iStock
Но не злоупотребявайте и с въглехидратите

Диетата без мазнини може да бъде пагубна за здравето, сочат резултатите от глобално изследване сред над 135 000 души между 35 и 70-годишна на възраст от Европа, Африка, Азия, Северна и Южна Америка.

Хората, консумиращи най-малко мазнини, имат с 23% по-висок риск от преждевременна смърт, сочи проучването на канадски учени от "McMaster University".

Препоръките за здравословно хранене и отслабване най-често са свързани с ограничаване на мазнините, но те са жизненоважни за организма и доброто здраве. Вместо тях трябва да се ограничи приема на въглехидрати - картофи, ориз, хляб и тестени изделия.

Не стигайте до крайности, като ограничавате напълно мазнините. Ако искате да се храните здравословно, 35% от енергията трябва да идва от мазнини - но максимум 11% от тях трябва да са наситени, каквито съдържа животински продукти като сиренето, маслото и сметаната. 

Въглехидратите трябва да съставляват около 50-55% от енергията, а прекаляването увеличава риска от ранна смърт с 28%.

"Тялото се нуждае от мазнини, защото пренасят витамини, осигуряват незаменими киселини и имат своята роля в организма. Когато мазнините бъдат намалени прекалено, това рефлектира на тези важни минерали", заяви ръководителят на изследването д-р Махшид Деган на конгреса на Европейското дружество по кардиология в Барселона.

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в медицинското списание "Lancet".

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Пускате ли снимки на децата си в социалните мрежи?