Сигурно сте чували, че един плод или зеленчук е най-добър за здравето ни, ако ‘’хей сега’’ сме го откъснали от градината. Неслучайно всички се мръщим на преспалите в големи складове домати, сбръчкани ябълки и грозни картофи, които срещаме в супермаркетите и нямаме търпение да отидем на свеж есенен пазар.

Истина е, че от времето когато руколата е била билка в гората до сега, тя е претърпяла много промени, това важи и за ябълките, тиквите, доматите... почти няма плод или зеленчук, който човешкият опит и желание за увеличаване на добивите, промяна на сладостта или размерите, не е променил до неузнаваемост. Така домата с размер на боровинка, сега тежи килограми, а зелето, което е концентрирало огромни количества полезни вещества, сега е в пъти по-малко хранително. А знаете ли, че картофите са съдържали до 5 пъти повече белтъчини?

За да ни помогне да се ориентираме в джунглата от научни данни, Джо Робинсън прекарва повече от 10 години в проучване на различни сортове растения, преравя десетки хиляди изследвания и събира златна информация за това как да избираме и приготвяме зеленчуците и плодовете, така че те да са най-полезни за нас. Книгата и ‘’Дива храна, питомна храна’’ (Eating on the wild side’’, LB & Co, Юни 2013) е впечатляващ и приложим пътеводител в здравословното хранене за всеки, който се вълнува от темата.

 Продължава >>>


Предлагам ви няколко лесно приложими и впечатляващи съвета, които ние вече прилагаме у дома, подходящи за всеки сезон и всеки дом:

 


1. Маруля и други листни зеленчуци за салата
– избирайте сортове с по-тъмни на цвят листа, включително червени и лилави. За да почистите листата, накиснете ги за 10 минути в ледено студена вода. Накъсайте ги на парчета и изчакайте поне 30 минути преди да ги сервирате. Накъсването ускорява процесите на регенерация на листата, което увеличава съдържанието на антиоксиданти. Така накъсаната маруля може да съхранявате в надупчен найлонов плик в хладилника до 2 дни. За да направите салатата още по-полезна за храносмилането и детоксикацията на тялото, включете малко количество листни зеленчуци с по-силен вкус – рукола, киселец, ендивия, листа от червено цвекло, спанак, лапад и др. Задължително сервирайте салатите със зехтин, ядки, семена или авокадо – мазнините подпомагат усвояването на витамините.

 От зелените листа - прекрасни ястия >>>


2. Чесън, лук, праз – есенното богатство от тези растения ни се поднася от природата точно навреме - преди зимния сезон и опасността от настинки. Цялото семейство лукови предпазва от гъбични и вирусни инфекции и подпомага дейността на имунната система. Полезното вещество в чесъна – алицин – може изцяло да се разруши от топлина при готвене. Напълно е възможно да предотвратите това. Задължително обелете и счукайте, нарежете или пресовайте чесъна. Оставете го настрана за 10 минути. В него ще се освободи огромно количество алицин, което след това няма да се унищожи от топлинната обработка – ще може изцяло да се възползвате от имуностимулиращите и кръворазреждащи способности на чесъна.

 Чесънът – благодат и за косата >>>

При избора на лук следвайте правилото – по-малки глави и колкото се може по-люти и ароматни сортове. Празът пък е концентрирал огромна част от полезните си вещества в зелените листа, а не в бялата си основа, така че използвайте цялото растение.

 


 

3. Зеле, карфиол, броколи – известни са с това, че предпазват от ракови и сърдечносъдови заболявания, но пък много хора намират вкуса им за силен и неприятен. Джо Робинсън съветва да внимавате много с приготвянето им, за да запазите полезните вещества. Броколите са особено чувствителни на дълго пренасяне – купувайте ги основно от пазар, където са откъснати същия ден и избирайте цели глави, вместо накъсани на ситно розички. Карфиолът и главестото зеле имат много по-дълъг живот – могат да останат в хладилника седмица и повече, без да губят полезността си. Авторката съветва да приготвяме всички видове зеле кратко, за около 5 минути, за да запазим антиоксидантите и като цяло препоръчва пресните, а не замразените.

 Храни, които карат тялото ви да изгаря по-бързо мазнините >>>



4. Вкусните ябълки
, които са в сезон сега също имат по-добри за нас сортове – колкото по-цветна и наситена на багри е кората, толкова по-полезна е и ябълката. Кората е много по-богата на фитоелементи от ‘’месото’’ на ябълката и е препоръчително да изяждате ябълките с корите. Разбира се, това е добре, ако ябълката е домашна или отгледана по екологично чист начин, при промишлено отглежданите ябълки, обелването е задължително заради концентрацията на пестициди.

 Да заместим вредното сладко с полезно >>>

Джо съветва всички, които живеят на място с двор, да си засадят поне едно ябълково дръвче – до 3 години ще имате плодове. Макар че ябълките се съхраняват добре, без да се развалят до края на зимата, прясно откъснатите ябълки са много по-полезни от отлежалите. Ако ви се намират много ябълки, направете ги на сайдер или ябълков оцет – така от един чудесен продукт ще получите два.

 



5. Гроздето е царица на есента
– със своята сладост и аромат, то е сред най-очакваните плодове. Стафидите пък стават лесен начин естествено да подсладим десерти, без да използваме рафинирана захар. Когато избирате грозде знайте, че червените, лилави и черни сортове са по-богати на веществото антоцианин, на което се дължи славата на гроздето като важен за здравето ни продукт. За да избирате свежо грозде, в което концентрацията на това вещество е най-висока, гледайте стеблата – те трябва да са зелени и гъвкави.

 Гроздето – еликсир на младостта >>>

Веднъж занесени у дома, гроздовете се съхраняват най-добре в найлонова торбичка с малки дупчици - в отделението за плодове в хладилника. За стафидите пък Джо съветва да избираме златни вместо черни стафиди, като предупреждава ако сте чувствителни към серен диоксид, да купувате черни, тъй като те не са обработвани по същия начин като златните.

Със съдействието на www.artofrealfood.com