Спасителен център за диви животни "Зелени Балкани" има осиновителна програма, с която цели да помогне както на различни видове животни, така и на хората.

Идеята

Да се помогне на застрашени от изчезване видове. Финансовите проблеми не са подминали и техните клетки. Животните в центъра се издържат главно от дарения и от различни проекти, но за съжаление тези средства не са достатъчни за спокойното и сигурно съществуване на видовете. С осиновяването на животинче не само се подсигурява неговото дневно меню, но и остават средства за подобряване на обстановката. Освен това може да се мисли и за продължаване на поколението.

Какво може да направите

Всеки може да осинови птица, защото при "Зелени Балкани" думата осиновяване придобива ново значение. Не си представяйте, че ще си вземете някое пернато вкъщи. Не - това би било неразумно и не би било добре нито за вас, нито за животното. А и отглеждането на защитени видове в домашни условия  в България е забранено.

Осиновяването всъщност се изразява в поемането на финансовата издръжка за определен период от време на избраното животно. За всяко от тях има месечна и годишна сума за издръжка. С тези пари се купува храна, а доброволците и ветеринарите на "Зелени Балкани" полагат нужните грижи за тях.

Осиновяването се случва в няколко тъпки:

  • избирате си животинче
  • избирате си период на осиновяване
  • свързвате се с центъра чрез някои от посочените възможности за контакт
  • попълвате документите за осиновяване

Кого да осиновите

Бухал (Bubo bubo), горска улулица (Strix aluco), забулена сова (Tyto alba), блатна сова (Asio flammeus), горска ушата сова (Asio otus), кукумявка (Athene noctua), царски орел (Aquila heliaca), белоопашат мишелов (Buteo rufinus), обикновен мишелов (Buteo buteo), осояд (Pernis apivorus), голям ястреб (Accipiter gentilis), късопръст ястреб (Accipiter brevipes), сокол скитник (Falco peregrinus), сокол орко (Falco subbuteo), керкенез (Falco tinnunculus), белошипа ветрушка (Falco naumanni), черен лешояд (Aegypius monachus), брадат лешояд (Gypaetus barbatus), египетски лешояд (Neophron percnopterus), гарван (Corvus corax), черен щъркел (Ciconia nigra), бял щъркел (Ciconia ciconia), розов пеликан (Pelecanus onocrotalus), зеленоглава патица (Anas platyrchynchos), катерица (Sciurus vulgaris), таралеж (Erinaceus concolor).

Защо да го правите

  • Защото едно птиче ще има какво да яде.
  • Едно птиче ще има по-добри условия за живот.
  • Малка месечна сума, която се равнява на посещение при фризьор, ще направите едно добро дело за някой друг.
  • Тази постъпка със сигурност ще ви накара да се чувствате по-щастливи, а и по-красиви от посещението на козметичния салон.