Къде мислите се крият магическите лекарства за всяка болест, съставките, които ни правят по-красиви и по-млади? В нашия хладилник, разбира се. Разнообразната храна е ключът към здравословен начин на живот. В същото време много диетолози и специалисти по хранене препоръчват да си хапваме повече плодове и зеленчуци, но различни по цвят. Колкото по- цветни и разнообразни са те, толкова повече антиоксиданти осигуряваме на организма.

Жълти/оранжери плодове и зеленчуци
Жълто-оранжевите плодове и зеленчуци съдържат големи количества каротеноиди, които са отличници в превенцията на ракови заболявания.
На какво да наблягате:
тиква, моркови, картофи, пъпеш, царевица

Зелени плодове и зеленчуци

Те ни помагат да поддържаме зрението си в добро състояние, благодарение на съдържащия се в тях лутеин.
На какво да наблягате: броколи, спанак, къдраво зеле

Синьо-лилави плодове и зеленчуци
Антоцианините се съдържат в богати количества в плодовете и зеленчуците със син или лилав цвят – служат за превенция на тумори и потискат тяхното развитие.
На какво да наблегнете: черна боровинка, тъмно грозде, сливи

Червени плодове и зеленчуци
Най-полезното вещество в червените плодове и зеленчуци е ликопенът. През последните години учените го сочат за успешно средство за борба с рака.
На какво да наблягате: домати, диня, червен грейпфрут, гуава

Бели плодове и зеленчуци
Белите плодове и зеленчуци са изключителен източник на витамин С. Съдържат алицин, който е известен със способностите си да понижава нивото на "лошия" холестерол.
На какво да наблягате: карфиол, чесън, лук

За да е още по-здравословно хапването ви, а също и разнообразна диетата, която спазвате, специалистите препоръчват на всяко ядене да миксирате различните цветове плодове и зеленчуци – нека на вашата трапеза присъстват поне два. Обяснението е, че различните групи антиоксиданти се комбинират и заедно работят като екип, засилвайки действието на всеки един поотделно.