Ако търсите начин да подобрите метаболизма си и да изгубите тегло, най-вероятно вече сте попаднали в капана на някои от митовете, които циркулират из интернет. От щандовете ви гледат напитки, които обещават да ‘’подобрят метаболизма’’ и да ‘’помогнат да горите калории’’. Безбройни хапчета, прахчета, добавки и билки изглеждат много примамливо, но дали наистина помагат? Естествено е да се объркате и да не знаете точно какво се случва с метаболизма ви по време на диета, както и какво трябва да направите за да увеличите шансовете си за трайно отслабване. Хайде заедно да разбием няколко популярни мита и да започнем диетата ‘’на чисто’’.

Мит 1: Метаболизмът е нещо статично и фиксирано.

Когато говорят за метаболизъм, много хора всъщност говорят за горене на калории. Докато просто си седите в покой и гледате телевизия, тялото ви работи усилено, диша, транспортира кръв, асимилира хранителни вещества, възстановява тъкани, произвежда клетки, регулира хормони. Метаболизмът е сборът от всички реакции, които дават живот на тялото: от усвояването на храната, до изграждането на нови тъкани и реакциите към околната среда. Всичко, което ви се случва, се отразява на метаболизма. Калориите, които са ви нужни, за да посрещнете нуждите на тялото в покой, обикновено се означават като основен метаболизъм. Това е енергията, която харчите за поддържане на теглото си и лесно се изразява в калории. Понеже тази енергия зависи от пола, теглото и възрастта, колкото по-тежък е един човек, толкова повече калории изразходва в покой, съотвено може да се каже, че той има по-бърз метаболизъм. Ако изразходвате 2000 калории дневно, вашият метаболизъм е по-бърз от този на човек, който "губи" 1600 калории дневно. Ако отслабнете, тялото ще има нужда от по-малко калории, за да поддържа новото тегло, т.е. и вашият метаболизъм ще се забави. Метаболизмът е нещо гъвкаво, влияе се от много фактори и не е  присъда, с която се раждаме. Основният метаболизъм много зависи от мускулите, физическата активност, хормоналния статус, вида на приетата храна. Много хора говорят за бавен и бърз метаболизъм, а всъщност искат да опишат храносмилането си и времето от приемане на храната, до нейното отделяне. Това се нарича транзитно време и няма общо с разхода на калории.

Мит 2: Някои хора имат бавен, а други бърз метаболизъм

Този мит може да се доразвие като добавим, че смятаме, че слабите хора имат бърз метаболизъм, а пълните - бавен. Това би означавало, че слабите хора горят много калории за да поддържат теглото си, докато пълните горят малко и затова лесно качват килограми. За съжаление и това не е вярно. Разликите в горенето на калории идват от общата активност. По-слабите хора имат по-нисък базов метаболизъм, но по-висок разход от стоене прави, по-резки движения, ходят повече пеша и спортуват по-често. По-тежките хора пък имат по-висок разход от базовото си горене, но пък изостават, защото стоят по-малко прави, по-малко ходят и по-рядко спортуват. Тези, които го правят пък са по-склонни след това да си наваксат с храна, докато по-леките хора по-трудно огладняват.  Един по-лек човек поддържа теглото си с по-малко калории, докато по-тежкият човек има по-голям апетит и поддържа теглото си с повече калории. Някои по-тежки хора перманентно се опитват да са на диета, което може да намали разхода им в покой, тъй като пониженият прием на калории намалява още повече разхода за движение и така им се струва, че едновременно са на диета и не отслабват. Всичко обаче е въпрос на адаптация – тялото намира начин да накара човек да се движи по-малко, за да компенсира за по-малкото калории и започва да щади подкожните мазнини. Това води до заблудата, че по-тежките хора имат по-бавна обмяна. Ако пък сравните двама души с еднакво тегло и единият има повече мускулна маса от другия, неговият разход в покой ще е по-висок, затова и тренировките с тежести често се препоръчват за хора, които искат да изгубят мазнини. Разбира се - всички тези правила важат за здрави хора. При различните метаболитни разтройства, като заболявания на щитовидната жлеза, диабет от 2 тип, метаболитен синдром, обикновено се наблюдава понижен метаболизъм, но той е в резултат на конкретно заболяване.

Мит 3: Диетите повишават метаболизма

Както видяхме по-горе, това съвсем не е така. Когато намалите приема на калории, тялото намалява разхода си за движение и прави хормонални адаптации, така че да оцелява с по-малко калории. Ако искате да използвате храната като начин да увеличите разхода на калории, приемайте белтъчини на всяко хранене и колкото се може по-малко обработена храна. Белтъчините увеличават т.нар термичен ефект - разходът за храносмилане, който влиза във формулата за общия метаболизъм. До 10% от дневния ни разход може да е за храносмилане, но за тази цел трябва да приемаме конкретни храни - бързата храна и празните калории не забързват метаболизма. Малко обработената храна отнема повече енергия за смилане и асимилиране – сравнете сварен картоф с картофено пюре или сурово зеле със сготвено зеле. Колкото по-малко раздробена и колкото по-кратко е готвена храната, толкова повече енергия ще ‘’похарчи’’ тялото, за да я включи в обмяната.

Мит 4: Метаболизмът спада с възрастта

Това е частично вярно, само защото с възрастта губим част от мускулите и костите си, заради намалената физическа активност. Ако човек продължи да се движи и да се храни оптимално, разходът на калории в покой остава висок. След навършване на 25 годишна възраст, поддържането на мускулите трябва да стане част от профилактиката на здравето – за да може да се задържи оптимална костна плътност и да имаме достатъчно активно телесно тегло, така че да горим достатъчно калории и да не трупаме мазнини. В противен случай всяка година тялото губи мускули и качва мазнини. Видимо е, че хората продължават да поддържат хранителните си навици – хранят се като преди, като същевременно  с напредването на възрастта работят повече, натоварват се с по-тежки ангажименти и не намират време за движение. Това е основната причина метаболизмът да се забавя с възрастта – приемът на калории остава същият, а горим по-малко. Ако стигате до фитнеса 2 пъти седмично за 45 минути и натоварвате цялото тяло с тежести, това е напълно достатъчно, за да поддържате мускулната си маса. Друга опция е да ходите пеша ежедневно и да правите упражнения за разтягане. Специалистите препоръчват 60 мин ходене и 15 мин стречинг всеки ден, ако не можете да правите упражнения с тежести.

Какво се оказа? За да поддържаме оптимално висок метаболизъм трябва да се храним с истинска храна, да се движим редовно и да избягваме строгите диети. За щастие, една Lady Zone дама лесно ще се придържа към тези правила.

Със съдействието на www.artofrealfood.com