#Какво представлява алкалната диета?
Алкалната диета включва храни от вегетарианския спектър – т.е. можем да консумираме абсолютно всичко без месо и месни продукти. За пръв път алкалната диета е разработена по-сериозно и задълбочено от нюйоркския лекар д-р Уилям Хауърд Хей през 1907 г. Той смятал, че натрупването на киселини в организма води до увеличаване на теглото, чувство за отпадналост и някои хронични заболявания.

Диетата е фокусирана върху приема на конкретни храни, наречени от специалистите „алкални”. Всеизвестно е становището, че алкалните храни са по-полезни за нашата перисталтика, обработват се по-лесно от стомаха и червата и от тях организмът може да извлече повече полезни вещества. Участват в стимулирането обмяната на веществата и регулацията на чревната флора. Идеята е чрез по-честата им консумация да се запази идеалното нивот на Ph баланса в организма ни. Такива са най-вече: пресните плодове, зеленчуците и водата. Диетата категорично забранява приема на алкохол, кафе, както и тютюнопшенето. Алкалната диета също така отписва от хранителния си режим присъствието на газирани напитки, миди, риба, пшеница и соя.

Ежедневният хранителен режим, според философията на алкалната диета, трябва да се състои от 80% алкални храни и 20% киселинни храни. В противен случай идват умората, сънливостта, мигрената, както и увеличаване на теглото, защото тялото ни трупа излишъците под формата на мазнини.

#Кои са алкалните храни?
- Високо алкални храни: хималайска сол, магданоз, краставици, маруля, спанак, броколи, кервиз, всички видове кълнове, диня, пъпеш, ананас, киви, грозде без семки, стафиди, билкови чайове, лимонена вода;

- Умерено алкални: чушки, зеле, целина, пресни картофи, боб, леща, лимони, зелен фасул, лук, чесън, червено цвекло, зехтин, авокадо, ряпа, аспержи, моркови, тиквички, чушки, ябълки, круши, грозде, касис, киви, кайсии, банани, авокадо, праскови, тиква, лешници, бадеми, зелен чай, кленова захар или сироп;

- Неутрални: пълнозърнести храни, макаронени изделия, овесени ядки, сладководни риби, ориз, масло, ябълки, кайсии, къпини, банани, дини, сливи, череши, манго, портокал, грозде, соево мляко, ръжен хляб, праскови.

Съветът на експертите е да се приемат не повече от 20% киселинообразни продукти, като най-добрите сред тях са: ръженият, пшеничният и царевиченият хляб, черешите, пилешко и пуешкото месо, изварата, пресните яйца, рибата (особено сьомга, сардина и скумрия), бобовите растения, варивата, кафявият ориз, слънчогледовите семки, киселото мляко.

#Защо да изберем алкалната диета
Хранителните режими, в които се съдържа голямо количество животински протеин, понижават Ph-то на урината. Това носи риск от поява на камъни в бъбреците. Тъй като в алкалната диета няма животински протеин, тя има точно обратния ефект като повишава Ph-то на урината. Следователно предпазва от образуване на камъни в бъбреците.
Някои учени твърдят, че този вид хранене може да забави загубата на мускулна маса и костно вещество. В същото време обаче, може да се увеличи хормонът на растежа, което ще облекчи болките в областта на кръста. Различни изследвания доказват, че кандида бактериите, както и някои вируси, не могат да оцеляват в алкална среда.
Според други проучвания хората, които са вегетарианци, имат по-ниски ставки от рак на дебелото черво. Но няма категорични изследвания, че вегетарианската или алкалната диета може да предотврати това заболяване. В крайна сметка голяма част от вегетарианците не пият алкохол и не пушат, така че не би могло да се определи дали диетата е причина за по-малкия риск от рак.

#Съществуват ли рискове от алкалната диета
Все още няма доказателства, че алкалната диета може да промени Ph-то на кръвта. Евентуални колебания в Ph-то на кръвта може да са признак за някакъв по-сериозен проблем. Един от тях е бъбречната недостатъчност. Ето защо диетата трябва да се избягва от хора с бъбречни проблеми или диабет. Освен това алкалната диета може да понижи нивото на калций в организма, както и нивото на протеина.

Важно! Преди да предприемете каквато и да е стъпка към алкалната диета, задължително се посъветвайте с лекар-специалист!