Опитвате се да ограничите захарта, защото знаете, че тя е най-голямата летва, която трябва да прескочите, когато следвате дадена диета, или защото не можете да се контролирате, когато хапвате шоколад, а ви е толкова сладко, а пък захарта в големи количества е толкова вредна…

Пробвали ли сте да замените рафинираната захар с нещо подходящо, също толкова сладко (а в някои случаи и в пъти по-сладко от нея) и доста по-полезно? Ако сте се чудили какви други варианти можете да изберете, ето няколко от тях:

Снимка: Thinkstock/Guliver PhotosМедът е полезна и сладка храна.

Това е най-доброто сладко нещо, което можете да „причините” на организма си. Сипвайте по лъжичка в чая или кафето, заливайте сладкишите, които правите у дома, вместо да им слагате захар, яжте за енергия и здраве по всяка време. С изключение на вечерта, когато на организма ще му е най-трудно да разгради сложните съединения.


Сушените плодове са вкусни и натурални вълшебства от природата. Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Те за разлика от захарта не са претърпели процес на преработване, а само са изсушени. Повечето от тях запазват много от витамините си, и са подходящи за консумация, когато навън вече е студено и плодът не е в сезона си. А сушени плодове могат да се приготвят от почти всичко – сливи, грозде, ябълки. Можете да добавяте в сладкишите и паралелно с това да използвате по-малко захар, а когато стомахът ви закъркори за сладко, просто да излапате една шепа.

Снимка: Thinkstock/Guliver PhotosЧували ли сте за стевията?

Тя е растение, което освен, че e изключително полезно, учените му възлагат много бляскаво бъдеще. Причината – листата на стевията са около 200-300 пъти по-сладки от захарта, което означава, че с 200-300 пъти по-малко количество от захарта ще можете да си подсладите чая, кафето, сладкишите и т.н.

Сиропът от агаве е около 1,5 пъти по-сладък от захарта. Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

На много места е известен и като „медена вода” заради сладките си свойства. Освен това, ако го консумирате стомахът ви ще чувства ситост за по-дълго време, което е още един плюс към диетата ви. С него може да подслаждате напитките и храните, които приготвяте, без в тях да остава някакъв мирис и аромат от самото растение. Лесно се намира в био магазините.

Кленовият сироп е подсладител,

Снимка: Thinkstock/Guliver Photosкойто се получава от сока на захарния клен. Сиропът в чист вид е около 3 пъти по-сладък от захарта. Не се подвеждайте от имитациите, които обикновено се продават като сладко за палачинки. Съществува и кленова захар, която пък е два пъти по-сладка от захарта. Как да познаете истинския кленов сироп – той трябва да има лек вкус на дърво.