.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Да изядем Санчо Панса

| преди 8 години
Да изядем Санчо Панса
Ястие със страници от романа "Дон Кихот", направени от хартия за ядене.Снимка: LadyZone.bg
Испански готвач, съвместно с института "Сервантес" отпечатва романа "Дон Кихот" върху хартия, която се яде.

Испанският кулинар Фиро Васкес сготви романа "Дон Кихот". Да, да - правилно прочетохте. Книгата е направена от хартия, която може да се яде, като всеки лист от нея е с различни вкусове. Страницата, на която се появява Санчо Панса, е с вкус на чесън, а тази, на която е разказано за появяването на Дулсинея - с вкус на бадеми.

В началото испанецът рисувал чайки и други декорации на морска тематика върху чиниите на своите ястия с мастило от сепия и боя от калмари. Идеята му се разраснала до появата на първия лист хартия, която може да се яде. Тя била направена от царевично нишесте. Експериментите продължават и с хартия от картофи. По-късно решава да направи нещо наистина голямо и забележително - да направи на хартия сготвено ястие. Технологията, която използват, му позволява всяко ястие да бъде смляно, редуцирано и вакуумирано, за да се изтегли влагата, и да бъде превърнато в лист хартия. През 2007 г. превръща в хартия цяла печена агнешка плешка.

Първите листчета са чупливи като чипс. Но днес правят ядлива хартия, която е толкова гъвкава, че от нея може да си направиш триизмерна къщичка.

Днес Васкес предлага в ресторанта си в Южна Испания цяло ядливо меню, от което може да си хапнеш, преди да решиш да поръчаш цялото ястие. Заканва се скоро да превърне и шопската салата в листче.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Как ви действа есента?