Испанският кулинар Фиро Васкес сготви романа "Дон Кихот". Да, да - правилно прочетохте. Книгата е направена от хартия, която може да се яде, като всеки лист от нея е с различни вкусове. Страницата, на която се появява Санчо Панса, е с вкус на чесън, а тази, на която е разказано за появяването на Дулсинея - с вкус на бадеми.

В началото испанецът рисувал чайки и други декорации на морска тематика върху чиниите на своите ястия с мастило от сепия и боя от калмари. Идеята му се разраснала до появата на първия лист хартия, която може да се яде. Тя била направена от царевично нишесте. Експериментите продължават и с хартия от картофи. По-късно решава да направи нещо наистина голямо и забележително - да направи на хартия сготвено ястие. Технологията, която използват, му позволява всяко ястие да бъде смляно, редуцирано и вакуумирано, за да се изтегли влагата, и да бъде превърнато в лист хартия. През 2007 г. превръща в хартия цяла печена агнешка плешка.

Първите листчета са чупливи като чипс. Но днес правят ядлива хартия, която е толкова гъвкава, че от нея може да си направиш триизмерна къщичка.

Днес Васкес предлага в ресторанта си в Южна Испания цяло ядливо меню, от което може да си хапнеш, преди да решиш да поръчаш цялото ястие. Заканва се скоро да превърне и шопската салата в листче.