За да ни е чисто, имаме две възможности – да го направим сами или да се оплакваме, докато чакаме друг да го направи. Само че, докато се оплакваме, рискуваме да бъдем затрупани от всякакви боклуци, а вместо лястовички около нас да прелитат найлонови пликчета.

Почистването на София е първата стъпка от мащабната и социално значима кампания на bTV "Да изчистим България за един ден”. Повече за инициативата, както и за пролетното почистване в София, може да видите на сайта - www.daizchistim.bg. Най-популярните лица в българския ефир ще дадат личен пример, като само за ден ще почистят столицата. Само за ден може да бъде решен проблем, който се трупа с години и bTV и общината предлагат решение. Дата е 9 април.

Инициативата "Да изчистим страната за един ден" е най-мащабната у нас до този момент - зад нея стои не само bTV, но и голяма част от общините. Почистването на столицата е крачката към цялостното почистване на България.

Стъпка по стъпка

Всички знаем, че с малката стъпка започва голямото пътешествие. С малки усилия от всеки от нас, с малко отделено време да се почисти малкото място наоколо, всъщност може да се получи една голяма чиста София, а впоследствие и България. Докато преброите до три, това може да се случи:

1. Локализират се най-невралгичните за чистене места.
2. Прави се широка кампания сред обществото.
3. Избира се един ден, в който всички да се съберат и да почистят.

За пролетното почистване тази година Столична община осигурява помощни материали за чистенето. Списък с адресите на пунктовете, откъдето можете да се сдобиете с тях, може да видите тук, а с местата за почистване - тук.

Да е чисто е модерно

На всички песимисти можем твърдо да заявим – тази практика работи! Успешните примери са Естония (родината на идеята), Литва, Португалия, Индия. През 2011 г. предстои чистене в Бразилия, Латвия, Молдова, Украйна, Камбоджа. Португалия и България се подготвят за 2012 г. "Да изчистим света 2012" - амбицията на инициативата през 2012 г. е глобална – стотици държави и стотици милиони доброволци да изчистят света от боклука.

За да се получат нещата, имаме нужда от замърсена държава и загрижени хора, които да направят нещо по въпроса. Едното със сигурност е налично. Другото зависи от всички нас.