Ако поне веднъж сте опитвали да спазвате християнските пости, сигурно имате известна представа какво е да си веган. Но освен, че не ядат месо, птици, мляко, яйца, мед и други животински продукти, веганите спазват и още няколко правила. Обикновено не носят кожа, велур, вълна и коприна, защото това са материали, получени от животни или насекоми. Също така не използват козметични продукти, тествани върху животни или съдържащи животински съставки. Вместо това веганите избират между стотици храни, дрехи и тоалетни принадлежности, които са изцяло с неживотински произход. Част от тях се предлагат вече и в България.

Защо веган?

Според веганите е изчислено е, че човек, който яде месо, през живота си ще причини смъртта на 5 000 животни. Изключвайки месото от диетата си означава не просто да спасите живота на тези същества, но и да спестите мъченията на животните (крави, прасета, телета и др.), които са отглеждани във ферми. Знаете ли, че в една ферма за пилета всяко от тях живее в пространство по-малко от лист А4 и без слънчева светлина?

С рибите въпросът не стои много по-различно. Един килограм риба, отглеждана в развъдник, изяжда около 5 килограма свободно живееща риба. А свръхуловът е най-голямата заплаха за поддържането на баланса на живота в моретата и океаните.

Към тези нерадостни факти добавяме и огромните площи тропически гори, които се изсичат ежеминутно, за да бъдат засети с реколта, която да служи за храна на животните, отглеждани за месо или мляко. И макар че мнозина обвиняват веганите и вегетарианците за обезлесяването, причинено от отглеждането на соеви култури, фактите сочат, че 90% от соевия протеин отива за храна на животни, които в крайна сметка ще бъдат изядени от някой месояден.

Всъщност за производството на една вегетарианска диета се използват половината от площите и едва 1/5 от земята, която трябва да бъде обработвана, за да задоволи нуждите на един месояден човек. Растителната диета се нуждае и от много по-малко вода - за отглеждането на 1 кг. пшеница отиват 120 литра вода, докато 1 кг. телешко “изпива” цели 3700 литра!

Полезно ли е за здравето?

Повечето хора смятат, че веганите водят нездравословен живот и страдат от недостиг на важни хранителни елементи. Но разнообразната и добре балансираната веган диета доставя на организма всички необходими вещества за здравословен живот. Растителните продукти са по-богати на фибри и с по-ниско съдържание на наситени мазнини за разлика от млякото, яйцата и месото. Това означава, че веган диетата намалява шансовете да развиете сърдечни болести, диабет и рак на дебелото черво.

Кое откъде?

Витамин B12 - Полезен е за кръвта и нервната система. Може да си го набавяте от обогатено соево мляко или мая.

Витамин D - Подпомага усвояването на калция и регулира растежа на костите. Ако стоите достатъчно дълго на слънчева светлина, организмът ви сам синтезира витамин D. През зимата обаче може да търсите храни като зърнени закуски или соево мляко, в които има допълнително витамин D.

Протеини – Те са изключително важни за растежа на мускулите и тъканите, както и за синтеза на хормоните. Твърдението, че веганската храна няма достатъчно протеини просто не е вярно. Нужно е средно 10-15% от калориите, които човек консумира, да бъдат протеини. В зърнените храни протеините са около 15% от калориите, докато в бобовите храни процентът е 25.
Ако сте веган, трябва да ядете соя, хляб, паста, ядки и семена всеки ден!

Калций – Всеки знае, че калцият е нужен, за да бъдат костите здрави. Добри източници на калций във веганската диета са сусамовият тахан, бадемите, зеленчуците със зелени листа, соевото мляко и тофуто.

Есенциални мастни киселини омега-3 - Полезни са за сърдечно-съдовата, репродуктивната, имунната и нервната система. Общото мнение е, че ги има само в рибата, но те се съдържат и в лененото и конопеното семе, киноата и орехите. Всъщност само една лъжичка ленено семе на ден е достатъчна, за да си набавите необходимото количество омега-3 мастни киселини.

Йод - Важен е за функцията на щитовидната жлеза. Има го в някои водорасли, но може да го получите и чрез хранителна добавка, както правят и голяма част от месоядните хора и вегетарианците.

Желязо - За кръвните телца! Има го в сушените плодове като кайсии и стафиди, пълнозърнестия хляб, ядките, зелените зеленчуци и бобовите храни. Трябва да се съчетава с консумацията на храни с високо съдържание на витамин С като портокалов сок например.

И едно изречение за завършек – здравословната веганска диета трябва да включва много и различни на цвят плодове и зеленчуци, семена, ядки и бобови култури.

Колкото до това дали ако изключите от диетата си местото, млякото и яйцата, може да спортувате и да се чувствате здрави и силни, нека споменем имената на някои от най-големите вегани атлети – Карл Люис, Фиона Оукс и Били Джийн Кинг. От актьорите и музикантите вегани най-известни са Моби, Браян Адамс, Алиша Силвърстоун и Хоакин Финикс.