Шоколадът е полезен за мозъка, тъй като съдържащите се в него флаваноли стимулират паметта, подобряват концентрацията, скоростта на обработване на информацията, работната памет и гладката реч при възрастните.

Резултатите идват от ново изследване на италиански учени от "University of L’Aquila" за позитивния ефект от краткосрочния и дълготраен прием на флаванолите в шоколада върху главния мозък. 

Черният шоколад подобрява изключително мозъчната функция, като има способността да действа ободряващо на хората, които не са си доспали достатъчно добре.

Снимка: iStock

Ползите от черния шоколад (с какаово съдържание над 70%) са безспорни за човешкото здраве, но не бива да бъде основание за прекаляване с него - заради високото съдържание на калории, захар и мляко, както и на кофеин и теобромин от какаовите зърна.

Флавоноидите в шоколада един ден дори могат да се използва за подобряване на мозъчните функции при пациенти, заявява ръководителката на изследването д-р Валентина Сочи.