През зимата неизменно качваме по някои и друг килограм. Причината не е само в по-застоялия начин на живот и по-калоричната храна, която приемаме. Заради самия сезон организмът ни складира мазнини, с цел да се защити от ниските температури през зимата. Това е съвсем естествен процес, природно обусловен. Така че ако си мислите, че се случва само на вас – бъркате.
Пролетта обаче е съвсем близо. Очакваме приятното меко слънце да ни радва все повече и по-често. Време е да си върнем старата форма. Предлагаме ви начин, който няма да ви измъчи и не ви обрича на часове глад, а напротив – приятен и ароматен е. Тайната е в чая. Той помага на организма да преработва храната по-бързо, без да складира излишните количества, насища тялото с витамини и минерали, изчиства токсините, подобрява паметта, зрението, самочувствието и избистря тена.

Как да отслабнем с чай?

За да има наистина видим ефект от чая, трябва да пиете само качествен такъв. Затова забравете за турските, индийските, кенийските и грузинските евтини чайове на пакетчета. Тях може успешно да използвате като компреси за изморени очи. Изберете насипни чайове – зелен, червен или черен от Китай, Япония, Виетнам или Тайван.

Пийте чай след хранене, не на гладно.

Варете чая според точните инструкции за съответния вид. За да могат максимално да се извлекат полезните вещества, запарките се правят по различен начин з аразличните чайове.

Завършвайте деня си с чай.

Не слагайте захар в чашата си, нито пък хапки торта в устата си, докато пиете чай. Добрите съюзници на чая в борбата с килограмите са сушените плодове, зеленчуците, ръженият хляб и фините овесени ядки.

Сутрешният чай бързо тонизира организма и разгражда мастните натрупвания от проблемните зони на тялото. След напитката апетитът неизбежно се усилва. Ако успеете да се озаптите за около половин час след пиенето, вълчият глад ще отшуми и ще отстъпи място само на лекотата и свежестта.

Следобедният чай пък помага храната да бъде усвоена и преработена добре, зада продължите да работите добре и да се чувствате в кондиция. Всяка не мазна течност разрежда жлъчния сок, с което пречи на успешното разграждане на храната.

Вечерният чай успокоява и подготвя организма за сън. Не пийте чай по-късно от 8-9 часа вечерта. Вечерният чай е един от най-коварните. Той действа диуретично а и предизвиква апетита ви за сладко. Ако не можете да издържите, добре хапнете сушени плодове, вместо шоколад.

Не очаквайте чаят да направи с тялото ви неземни чудеса. Чаят действа бавно, но ако му се доверите, той задължително ще награди тялото ви с добри резултати.

Кое е полезното в чая?

В чая има около 700 различни съединения, витамини, минерали, микро- и макроелементи, смоли, антиоксиданти, протеини, сложни въглехидрати и други. Най-важните елементи в чая са полифенолите и аминокиселините. Именно те най-често не достигат на организма. Галовата киселина предпазва черния дроб. Аминокиселините помагат за предаването на нервните импулси между мозъчните клетки. Колкото по-силен е потокът, толкова по-наситено е чувството на радост и щастие. Чаят е богат и на витамини А, С, Е и Р, на минерали - цинк, фосфор, магнезий, калий, манган, флуор. Пектинът подобрява работата на жлъчката и червата, понижава нивата на захар в кръвта и е основен елемент в борбата с килограмите.