.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Целулитът - бичът на съвременната жена?

Галина Толкингтън | преди 8 години
Целулитът - бичът на съвременната жена?
Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos
Дали само съвременните жени страдат от портокалова кожа?

В книгата "The Cellulite Cure", др. Лайънел Бисон твърди, че целулитът е ‘’заболяване на цивилизацията’’ и разказва как е изследвал хиляди фотографии и картини, посетил е племена в Амазонка, Перу и други части от Южна Америка и не е видял нито една жена с целулит.

Дори картините на пищни дами от Ренесанса показват по-скоро така наречения от него ‘’функционален целулит’’.  Бисон разказва и как жените от племената, които е посетил с изненада  и смущение гледали снимките на съвременни бедра и дупета и споделили, че никога не са виждали такова нещо. Докторът обаче твърди, че ако някоя жена се преместела да живее в голям съвременен град, неминуемо започвала да развива целулит.

Възможно ли е наистина целулитът да е "заболяване на цивилизацията" и да не е просто "излишна мазнина"?

Ако е така, бихме могли да си обясним защо, дори когато отслабнат 2/3 от жените все още имат целулит и защо липосукцията не винаги е ефективна в борбата с него.

За да разберем как цивилизацията влияе на целулита трябва да си обясним работата на лимфната система. Също както кръвоностната система, лимфната система достига до всеки наш орган и отвежда ненужните вещества за да може те да бъдат изхвърлени . Лимфната система е тази, която изважда шлаките от мастната тъкан и  им помага да напуснат тялото. Ако тази система не функционира добре, мастните клетки и пространството около тях се затрупват с клетъчни отпадъци. Ако тези шлаки се насъберат близко до повърхността на кожата, втвърдяванията визуално причиняват това, което днес наричаме целулит.

Ако следваме тази логика, би трябвало нещо в съвременния начин на живот да влияе негативно на лимфната система. Бинго!

Заподозрените са токсини (пестициди, консерванти, различни индустриални химикали, които попадат във водата и храната), фитоестрогени и ксеноестрогени (естествено съществуващи или химически създадени имитатори на естроген, от храна, козметика и различни препарати), изкуствени или обработени растителни мазнини (транс и хидрогенирани мазнини), заседнал начин на живот, повишена консумация на захари, подсладители и стимуланти. Възможно е този дисбаланс да е засилен от лош режим на хранене, бедна на хранителни вещества храна, стрес, липса на почивка и липса на достатъчно движение. Някои учени дори твърдят, че изборът на бельо и дрехи може да има значително влияние върху появата на целулит.

Разбира се, има решение.

В следващите части от тази серия ще ви разкажем как може да намалите значително целулита си с промяна в стила си на хранене и ще ви запознаем с няколко лесни домашни процедури, които са доказали своята ефективност. Разбира се, ще научите и какво е ‘’мек’’, ‘’твърд’’ и ‘’функционален целулит’’ и как да ги разпознаете.

Със съдействието на www.artofrealfood.com

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Имахте ли романтични нощи през лятото?