.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Богатите на флавоноиди храни могат да намалят риска от рак - дори за пушачите и любителите на алкохола

Евгений Милов | преди 5 седмици
цигари и алкохол
Снимка: iStock
Естествено съдържащи се в плодовете и зеленчуците, тези химични вещества притежават изключителни ползи за здравето

Популярната поговорка "Една ябълка на ден, бягай докторе от мен" май ще се окаже самата истина - особено ако пушите цигари или пиете алкохол. 

Защото резултатите от ново проучване на изследователи от австралийския университет "Едит Коуън" установяват, че хората, които редовно консумират флавоноиди - широка гама от растителни съединения, наречени фитонутриенти - е по-малко вероятно да умрат от сърдечни заболявания или рак.

Портокалите, гроздето и морковите съдържат вещества, подобни на противоракови лекарстваВижте Топ 8 на плодовете и зеленчуците с най-силни противоракови свойства

Флавоноидите се намират в почти всички плодове и зеленчуци, както и в други растителни храни и напитки - като боб и чай. Известно е, че тези фитонутриенти имат изключителни ползи за здравето, включително противовъзпалителни, антихистаминови и антимикробни свойства.

Чаят е природна медицина, предпазва от сърдечно-съдови заболяванияЕстествените съставки на чая притежават комплексен противовъзпалителен ефект

В настоящото проучване изследователите проследяват здравните данни на около 53 000 датчани за 23 години, откривайки явна обратна връзка между богатата на флавоноиди диета и преждевременната смърт. Интересното е, че тези потенциално защитни ефекти изглеждат най-силни сред пушещите и пиещите - въпреки че изследователите отбелязват, че тяхното проучване не установява причинно-следствена връзка.

плодове
Снимка: iStock

"Тези открития са важни, тъй като подчертават потенциала за предотвратяване на рак и сърдечни заболявания чрез насърчаване на приема на храни, богати на флавоноиди - особено при хора с висок риск от тези хронични заболявания", заявява Никола Бондоно от университета. 

"Но също така е важно да се отбележи, че консумацията на флавоноиди не противодейства на цялостния повишен риск от смърт, причинен от тютюнопушенето и високата консумация на алкохол. Най-доброто нещо, което трябва да направите за здравето си е изобщо да се откажете от пушенето и да намалите алкохола", допълва ръководителката на изследването.

Но защо флавоноидите могат да бъдат особено полезни за пушачите и пиещите?

цигари и алкохол
Снимка: iStock

"Консумацията на алкохол и тютюнопушенето увеличават възпаленията в организма и увреждат кръвоносните съдове, което може да увеличи риска от редица заболявания", коментира Бондоно. 

"Флавоноидите са с ясно изразени противовъзпалителни свойства и подобряват функцията на кръвоносните съдове, което може да обясни защо те са свързани с по-нисък риск от смърт от сърдечни заболявания и рак", заключава специалистката.

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в престижното списание "Nature Communications".

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Какви оценки получава(х)те в училище?