Целулитът е термин, който се използва  за описание на набръчканата на трапчинки с вид на портокаловат кора кожа, свързана с изпъкване на подкожните мазнини. Целулитът се намира най-често на бедрата, хълбоците и ханша, понякога на корема  и засяга 90% от жените във възрастта след пубертета, най-често след 35-годишна възраст.

# Причини за появата на целулит

Целулитът не се дължи на свръхтегло и затлъстяване, както много хора мислят, тъй като се среща и при жени с нормално тегло, и при слаби. Той се свързва с тънкия слой подкожна мазнина, който определя контурите на тялото.няма единно становище за появата на целулит, но проучванията сочат, че той е свързан с действията на естрогените, но в най-голяма степен със специфичната структура на подкожната мастна тъкан при жените.

Целулитът зависи и от броя на съединително-тъканните влакна. Ако са по-малко, той ще се появи по-рано и ще бъде по-изразен. Броят им се предава генетично на поколението, поради което целулитът се свързва и с наследственост – ако майката има целулит, най-вероятно то ще се появи и при дъщерята.

# Целулитът и храненето

Храненето не може да предотврати целулита, но може значително да отложи времето на неговата поява, да намали неговата тежест и да забави развитието му. Целулитът не се повлиява от диетите за отслабване. Най-добър ефект има балансираното здравословно хранене. Препоръчва се консумация на храни, богати на хранителни и биоактивни вещества с антиоксидантно действие – витамин С, витамин Е, каротеноиди, флавоноиди, цинк и селен, коензим Q.

Яжте всеки ден най-малко 500 г разнообразни зеленчуци и плодове – те са богати на витамин С, каротеноиди и биофлавоноиди с антиоксидантно действие. Най-богати на антиоксиданти са черното грозде, аронията, боровинките, къпините, малините, ягодите, цитрусовите плодове, ябълките, чушките, морковите, тиквите, , доматите, броколите.

Черният и зеленият чай, червеното вино и какаото са богати на биофлавоноиди с антиоксидантно действие.

Картофите също съдържат значителни количества витамин С. Той освен като антиоксидант, има специална роля при синтеза на колагена, който придава еластичността на съединителните тъкани и кожата.

Рибата и ядките (орехи, бадеми, лешници) са богати на n-3 полиненаситени мастни киселини, които имат противовъзпалително действие и така намаляват натрупването на вредните свободни радикали. яжте поне 2 пъти седмично риба и по 30 г ядки всеки ден.

Вместо животински, използвайте растителни мазнини – те са основният източник на антиоксиданта витамин Е.

Консумирайте пълнозърнест хляб и бобови храни, те са богати на растителни влакнини, които стимулират перисталтиката на червата и допринасят за намаляване  въздействието на вредните отпадъчни вещества от обмяната.

Яйцата (по 1 на ден) са полезни освен като източник на качествен белтък, но и поради богатото съдържание в яйчния жълтък на лецитин, необходим за поддържане структурите на клетъчните стени.

Пиенето на много вода - поне 1,5-2 л - се препоръчва с цел поддържане еластичността  на тъканите и за елиминиране на вредните вещества.