Във войната с килограмите, както и при всяка друга, е възможно да се стигне до сериозни крайности.  Отчаянието води до опитването на разнообразни методи, които обещават (и дават) бързи, но краткотрайни резултати и обикновено са изключително вредни.

На някои от вас подлагането на подобни диети може и да изглежда абсурдно, но повярвайте, не е толкова трудно да се подхлъзнеш по „професионални препоръки” и „компетентни съвети”.

Затова решихме да направим класация на най-абсурдните хранителни режими.

Ето ги и тях. В обратен ред:

5. Диета със зелев сок

Мм… зеле. Добър избор, когато е веднъж месечно. Ок, да речем, че може и всяка седмица (ако много, ама много го обичате). Какво ще кажете обаче, ако това е основното ви „ястие” всеки ден? Да, диетата със зелев сок предлага бързи резултати в рамките само на една седмица.

Обаче… според пробвалите я – от глада ви се вие свят, чувствате обща отпадналост и концентрацията ви я няма никаква. Освен това зелевият сок мирише, меко казано, неприятно. Слаби, но миришещи… Не особено добра комбинация, смятаме ние.

4. Диета според кръвната група

Според нея, различните кръвни групи изискват различно меню. Ако сте 0, значи сте ловец и трябва да ядете месо. Ако сте А, трябва да хапвате зеленчуци. Най-добре е да станете вегетарианец. Кръвна група Б? Придържайте се към млечните продукти. Рядката група АБ пък – изненада – комбинация от препоръчваните за А и Б храни. В случай, че това ви звучи по-скоро като сценарий на лоша гимназиална пиеса, отколкото като диета, то това е защото наистина няма никакви доказателства, че кръвната група влияе по какъвто и да е начин на теглото ви или дори на здравната ви картина.

3. Тридневна диета/ хот дог диета

Те си приличат, защото менюто им е сходно и водят до наистина скоростни резултати. Например - трябва да хапвате по една купичка сладолед и лъжица фъстъчено масло. Причините за това диетата да работи, се крият в определените до грам продукти, които ще поемете, докато я спазвате. Наистина ще загубите 5 килограма за три дни, но какво следва после? Качвате ги отново. При това – бързо.

2. Диета с ябълков оцет

Нека да сме нясно: Оцетът служи за овкусяване на салати. И за туршии (който желае да прави).  Според тази диета, оцетът потиска апетита и благодарение на това, ще загубите ненужните тлъстинки.

Това, което не знаете обаче е, че да пиете оцет с лъжицим може да предизвика сериозни стомашни проблеми, проблеми с кръвотворните органи и ред други здравословни грижи. Дори и оцетът на хапчета трябва да се приема внимателно и под наблюдение от диетолог.

Доказателство за подобно нещо изобщо няма, но намаляването на порциите и упражненията, които тази диета също изисква, ще ви помогнат да свалите килограми.

1. Пишеща диета

Не разбираме защо всички писатели не носят 20-ти размер - според философията на тази диета, хората преяждат не от глад, ами за да компенсират негативните си емоции.

Този хранителен режим препоръчва да пишем всеки ден в дневник всичко, което ни тревожи. По този начин негативните ни емоции ще бъдат изливани на листа, а не в устите ни. Остава въпросът, какво точно ще ни попречи, докато пишем, да похапваме чипс или каквото друго се сетим, и как именно седенето ще смали седалището ни.

И така:

Преди да се подлагате на диета, помислете дали наистина имате нужда от такава. Напоследък (и за всеобща радост) ходещите скелети не са на мода.

Ако все пак отговорът на горния въпрос е да, вместо да се доверявате на обещания за бързи резултати, по-добре се допитайте до диетолог. Така ще сте сигурни, че ще решите проблема си дългосрочно и без да вредите на здравето си.