Лято е. За да се чувстваме свежи, жизнени и изпълнени с енергия, най-добре е да се доверим на природата. За щастие през този сезон пресните продукти, съставящи лятното ни меню са в изобилие. Въпрос на благоразумен избор от наша страна е да се възползваме от щедростта и многообразието, което ни предоставя лятото. Защо ли? Първо – почти всички плодове и зеленчуци, които зреят сега са с високо съдържание на вода – важно условия за поддържане хидратацията в човешкия организъм, така необходима в горещините.
И второ – всеки един от летните продукти представлява съвкупност от витамини, микроелементи и ензими, които предоставят енергията, балансират всички жизнени процеси в тялото и в края на краищата поддържат здравето, младостта и красотата.

Далеч сме от мисълта да бъдем изчерпателни, но със сигурност тук посочените продукти е задължително да присъстват в лятното ни меню! Кои са те?

1. Всички летни плодове

Общото на плодовете, които зреят и се наливат със сладост през лятото (ягоди, череши, малини, къпини, арония, боровинки, кайсии и праскови, дини, пъпеши, касис и т.н.) е, че са богати на въглехидрати, доставят необходимата влага на организма и обезателно съдържат витамин С – най-мощният антиоксидант. Само като илюстрация – една чаша с пресен ягодов сок съдържа 163% от дневната необходимост от витамин С. Всъщност всеки плод ни дарява с физическото усещане едновременно за лекота и ситост. Една свежа плодова салата няма как да не ни подейства енергизиращо и ободряващо.

2. Тиквичките

Тиквичките са характерни с изключително ниското си съдържание на калории, но едновременно с това са хранителни и чудесни хидратанти. Една лека салата с тиквички и чесън, с лук и добавени към тях меко козе сирене и скариди или риба тона например, е идеално ястие, което може да се консумира и самостоятелно в обедните горещини.

4. Доматите

Доматите също са добър източник на витамин С. Наред с това те са богати и на ликопен и бета-каротин. И тъй като говорим за лятно меню, един хранителен режим, наситен с много домати, повишава естествената защита на кожата срещу вредните слънчеви лъчения и категорично подобрява външния й вид – еластичността, мекотата и блясъка й.
Нови начини да го опитате: скара домати е добър избор. "Когато доматите са варени, те стават още по-богати на ликопен.

3. Краставицата

 

Краставицата е с най-високо съдържание на вода (98%) от всички представители на зеленчуковия свят. Не можем обаче да не я похвалим. Невероятно благотворно въздействие оказва всяка една нейна фибра, включително и коричката й, върху храносмилането. Тя стимулира отделянето на ензимите при обработката на храната. Незаменима е и при приготвянето на Негово Величество Таратора. Краставица, кофичка кисело мляко, 2 скилидки чесън, клонче копър, малко зехтин и няколко кубчета лед – вълшебство, което освежава и отваря апетита.

5. Червените чушки

Червените чушки са леко, сладко и ароматно допълнение към повечето летни салати и ястия. Да не говорим за огромното количество витамин С, с което се славят те. Благодарение на него червената чушка е мощен антиоксидант от първа линия. Половин чаша нарязана червена чушка съдържа 140 мг витамин С. За сведение човешкият организъм се нуждае средно от 100 мг дневно. И накрая да си припомним какво е шопската салата без изпечената, обелената и нарязаната заедно с краставицата, сиренето и домата сочна и сладка червена чушка?!