От 19 до 22 октомври в Хюстън се състоя най-голямата среща на Американската академия по храните и диетичното хранене. В нея участваха над 8000 диетолози, изследователи в областта на храненето, политици, лекари и производители на храни и хранителни продукти от цял свят. След 4-дневни презентации, лекции, дебати, дискусии и кулинарни демонстрации на преден план изпъкнаха 5 от най-актуалните тенденции и иновативни идеи в областта на храненето и диетологията.

Модни тенденции в храненето >>

1. Зеленчукови сладкиши

Като алтернатива на широкоразпространените сладкиши и лакомства, на пазара вече ще се предлагат и такива, обогатени със зеленчуци. Например:

Шоколадови бисквити с тиквички
Направени с пюре от тиквички, тези бисквитки приличат и са по вкус идентични на традиционните шоколадови бисквитки. Тиквичките са идеална добавка към печени и по-твърди продукти, като бисквитките например, тъй като им придават необикновена мекота и оригинален вкус.

Мъфини със зеленчуци
В сравнение с обикновените висококалорични тестени продукти, тези са обогатени със зеленчуци. Това ги прави значително по-нискокалорични, по-богати на влакнини, както и със чувствително по-ниско съдържание на захари.

Плодови закуски, обогатени със зеленчуци
Тиква, моркови и зеле са сред най-подходящите за съчетаване с плодовите закуски, според експертите. Те подсилват цвета и облагородяват вкуса на здравословното лакомство.

  

2. Граховият протеин

Поради богатото му съдържание на растителни протеини, грахът все повече се препоръчва пред соята, която досега беше водеща при избора на храни с растителни протеини. Не случайно популярността на граховия протеин като заместител на този от животински произход напоследък нараства скокообразно. Грахът е във възход при производството на вегански, безмлечни и безглутенови хранителни продукти.

Друга новост е, че граховото брашно започва да се използва вместо пшеничено. И това се дължи на два пъти по-голямата концентрация на протеини и в същото време по-ниската калорийност.

Най-добрият белтъчен източник по време на пости >>

 

3. Супер семената от чия и коноп

Оказва се, че тези малки семенца са изключително наситени с протеини и омега-3 мастни киселини и са прекрасни добавъчни състваки към различни закуски (кисело мляко, мюсли и т.н.). Ново е производството на протеинови прахове от тях. Ще ги открием като добавки, предназначени за шейкове, сокове, топли зърнени храни и тестени изделия.

Супер семената от чия - как да ги използваме? >>

 

4. Смелите вкусови комбинации

Нова тенденция тази година е и смелото използване на пикантни подправки и кисели вкусове в комбинация към познати вече класически ястия, тестени изделия, закуски, десерти и т.н.

 

5. Енергийните суперхранителни блокчета или т.нар. барове

Настъпва ерата на баровете – енергийни блокчета с богата хранителна стойност и особено подходящи за хора на път, компактни са и не изискват съхранение в хладилник. Напоследък популярността им все повече нараства, а съответно и кръгът на включваните в тях храни и подправки. Дават възможност за достатъчно голям избор според вкуса, потребностите и апетита на консуматора.

Според присъствието и подбора на определени съставки в тях, те могат да бъдат и изключително подходящи и полезни за хора със специални хранителни потребности.

Например само в едно блокче може да се съдържат съставки като спанак, броколи, моркови, цвекло, малини и зелен чай. В друго – банани и бадемови ядки, трето – да се състои само от пълнозърнeсти храни, а четвърто – да е специално предназначено за хора с непоносимост към глутена.