Някои твърдения за това кое е полезно и кое не по отношение на храната са се наложили твърдо както в публичното пространство, така и в съзнанието ни. Оказва се обаче, че те не са чак толкова „мъдри”, а разностранните съвети за здравословно хранене съвсем объркват представите и нагласите ни.

Специално за вас решихме да развенчаем 4 от най-разпространените митове по темата, като по този начин ви дадем възможност да направите по-добър избор, когато избирате менюто си.

1. Можете да консумирате колкото ви се иска здравословна мазнина

Истината: Вярно е, че зехтинът, който е претъпкан с моносатурирани мазнини, е по-добър за сърцето от носещото риск от запушване на артериите олио. Но разлика в калоричността на двата продукта всъщност няма – 1 супена лъжица и от единия, и от другия съдържа между 100 и 120 калории. Саманта Хелър, автор на нашумяла в САЩ книга за здравословно хранене, казва, че практически всички мазнини съдържат горе-долу еднакво количество калории. Така че не се престаравайте - можете просто да използвате оливерник с пулверизатор (накрайникът е като на спрей). Едно единствено пръскане с него се равнява на 1 супена лъжица.

2. Свежото винаги е по-добро от замразеното

Истината: Замразените продукти могат да бъдат също толкова питателни, колкото свежите. Според Саманта Хелър това е така, защото те са замразени веднага след откъсването им, т.е. запазват хранителните си качества по-добре, отколкото ако трябва да бъдат транспортирани незамразени до търговците в продължение на дни. Така че, ако държите на пресни плодове и зеленчуци, старайте се да купувате продукти от местни производители.

3. Черният хляб е по-добър от белия

Истината: В много случаи тъмният хляб може да е просто оцветен, което в никакъв случай не го прави по-полезен, казва проф. Майкъл Оукс от Университета Скрантън в Пенсилвания. Когато купувате черен хляб, проверявайте опаковката за надпис „пълнозърнест” или „100% пшенично брашно” – той удостоверява, че при производството е използвано нерафинирано брашно, което съдържа два пъти повече фибри и е богато на селен, калий и магнезий.

4. Етикетът „натурално” е доказателство за качество

Истината: Понятието „натурално” не е дефинирано от здравните институции и реално може да означава почти всичко. Дори продукти с надпис „изцяло натурален” могат да бъдат подложени на химична обработка или да съдържат вредни съставки като пестициди, синтетични торове, растителни хормони и антибиотици.