Много млади майки пропускат да планират своето хранене. Има толкова много задължения около детето, а пък хапването на крак  обикновено спасява положението. Така в менюто на някои заети мами се появяват неща като айрян със солети, чаша кафе и шепа фъстъци, филийка хляб с малко сирене – храни които залъгват глада, но не обезпечават истинските нужди на тялото. Цял ден менюто на мама остава на заден план, а когато децата заспят и напрежението в къщата спадне, много жени се озовават в клопката на вълчи апетит и отварят пакет бисквити или примамлив шоколад.

На фона на няколко излишни килограма от бременността, нуждите от енергия за кърмене и постоянното недоспиване, правилното хранене не може да се отлага - за да има енергия да се грижи за малкото дете, всяка мама трябва да обърне първо внимание на собственото си меню.

Предлагам ви няколко прости стъпки, които ще преобразят деня ви и ще ви позволят да се храните по-добре.

Приемете, че грижата за вашата лична енергия ще позволи да се посветите още по-пълноценно на отглеждането на своите деца: ще имате търпение, мотивация и издържливост, за да посрещнете деня си. Храненето не ‘’краде’’ от времето, което ще отделите на децата, а ви дава енергия това време да е пълноценно.

1. Започнете деня с добра закуска. Моят съвет е да я приготвите още от вечерта, за да може да отворите хладилника и да я сервирате. Така няма да зависите от графика на всички останали вкъщи. Да се хапне добре отнема само няколко минути. Какво може да си приготвите от вечерта? Сварена киноа със стафиди и орехи, цедено кисело мляко с банан, сандвич с пушена сьомга и кашкавал, варени яйца с малко сирене и морков за разкош...съобразете се с предпочитанията си, но винаги включвайте белтъчини, за да имате енергия няколко часа след закуска.

2. След обяд, избегнете изкушението да ‘’заредите’’ с  чаша кафе. Ако ви е възможно, дремнете за 15 минути. Умората лесно се преборва със следобеден сън. Ако за вас това не е опция, пригответе си силна чаша зелен чай с няколко резена джинджифил. Тази смес ще ви освежи и енергизира, без да добавя излишно напрежение на фона на липсата на сън. Много мами обичат да си приготвят супершейкове, в които слагат кисело мляко, горски плодове и суперхрани като какао, годжи или спирулина и твърдят, че се чувстват страхотно.  В случай че кърмите, преди да опитате някоя нова храна, информирайте се дали е подходяща за този период .

3. Вечеряйте на спокойствие. Задължително си отделете време за вечеря, дори да е след като сте сложили детето да спи. По-добре е да хапнете по-късно и пълноценно, отколкото да залъжете глада си с нещо лесно на крак – така шансът да ви привлекат сладките храни точно преди лягане, сериозно нараства. Включете ценни за здравето белтъчини във вечерята си: яйца, разумни количества червено месо или сьомга. Сервирайте ги с вкусни зеленчуци – сурови или сготвени.

Само след няколко дни на добри закуски и вечери, ще усетите прилив на енергия и стабилно настроение. Включете и разумни количества вода, за да усилите ефекта на трите стъпки, които ще предприемате.

Със съдействието на www.artofrealfood.com