.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

3 яйца седмично увеличават риска от сърдечни болести и преждевременна смърт

Евгений Милов | преди 22 седмици
яйца
Снимка: iStock
Не прекалявайте с яйцата, за да се радвате на добро здраве

Полезни или вредни са яйцата? Това е въпросът. И очевидно дебатът ще продължи вечно...

Хората, които консумират три или четири яйца седмично, или 300 милиграма холестерол на ден, са с по-висок риск от сърдечни заболявания и преждевременна смърт в сравнение с останалите, които ядат по-малко яйца.

"Яйцата, особено жълтъкът, са основен източник на диетичен холестерол", коментира ръководителят на изследването Виктор Чжун от катедрата по превантивна медицина в Медицинския факултет на Северозападния университет Файнберг в Чикаго, САЩ. 

яйца
Снимка: iStock

В проучването той и колегите му отбелязват, че едно голямо яйце съдържа около 186 милиграма холестерол.

Учените са изследвали данните от шест американски проучвателни групи, включващи близо 30 000 души, проследени средно в продължение на 17 години и половина. 

Яйцата свалят кръвната захар, кръвното налягане и излишните килограмиЯденето на две яйца дневно помага за контролирането на симптомите при диабет и поддържа тялото в чудесна форма

Консумирането на допълнителни 300 милиграма холестерол на ден е свързано с 3,2% по-висок риск от сърдечни заболявания и с 4,4% по-висок риск от ранна смърт, показва анализът на Чжун. 

А всяка допълнителна консумация на половин яйце дневно е свързана с 1,1% по-висок риск от сърдечно-съдови заболявания и 1,9% по-висок риск от преждевременна смърт поради каквато и да е причина, установяват изследователите.

Освен това, съдържащите холестерол храни обикновено са богати на наситени мазнини и животински протеини.

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в медицинското списание "JAMA", издание на Американската медицинска асоциация.

Едно яйце на ден - бягай, докторе, от мен!Едно яйце дневно намалява риска от инсулт и сърдечни заболявания
Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Пускате ли снимки на децата си в социалните мрежи?