Индийските подправки често са желани на трапезите по целия свят, защото са вкусни, ароматни и носят доказали се във времето ползи за здравето. Ресторантите винаги са вариант, но за да се насладите на богатството на традиционните подправки в онази част на света, не е небходимо да разчитате само на чуждите кухни.  Започнете своя собствена кулинарна колекция с три необичайни и много полезни подправки:

Куркума

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Тази ярко жълта подправка се използва самостоятелно, но и често се среща като съставка в готовата смес за готвене, позната като ‘’къри’’.  Активната съставка в нея се нарича куркумин и е мощно средство за лечение на храносмилателни смущения, различни по род  възпаления и болести на имунната система. Куркумата се използва и като антиоксидант и антираково средство. Може да я купите изсушена под формата на грудки или смляна на прах. Тази подправка е най-вкусна като част от рецепти със зеленчуци и яйца. Опитайте я в крем супа, в картофена салата или огретен. Тъй като е леко горчива, експериментирайте с малки количества.

Асафетида
Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Може да се купи под формата на зърнест прах или парченца, наподобяващи каменна сол. Има вкус на сготвен лук или чесън и дава много дълбочина на ястията. В аюрведичната кухня асафетидата се използва за улесняване на храносмилането на зелени листни зеленчуци - например спанак и лапад, както и на бобови. В Азия освен като газогонно средство, тази подправка се ползва също и вместо антибиотик. Тествайте ¼ ч.л. асафетида  в спаначена супа или в рецепта за хумус.

Тамаринд

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Тамаринд можете да купите на шушулки или паста, извлечена от тях. Подправката е много кисела и се ползва в приготвянето на яхнии, сосове и сладки напитки. Препоръчва се за регулация на холестерола и кръвната захар и се ползва като противовъзпалително средство, при простуди и наранявания. В Мексико от тамаринд, вода и захар се приготвя местната напитка тамариндо, която охлажда и освежава.  Предлагаме ви да опитате тамаринд в рецепти с грах или други бобови.


Със съдействието на www.artofrealfood.com