Никой не се събужда сутрин с мисълта ‘’Ех, как искам днес да съм стресиран!’’. Заложено ни е естествено да търсим спокойствие и душевен мир. Когато попаднем в ситуация, която трудно контролираме или към която ни е трудно да се адаптираме, последното за което мислим е как да планираме менюто си. Пропуснатите хранения, непълноценните закуски на крак и големите дози кафе допринасят за още по-голям стрес, вместо да помогнем на тялото си да се справи с трудностите и да бъде здраво, въпреки обстоятелствата.

Предлагаме ви да планирате един ден в своята седмица, в който да се посветите на природните дарове срещу стрес. Ето как да го организирате:

Закуска

Започнете деня с купичка овесени ядки с бадеми или орехи. Накиснете ¼ чаша овесени ядки и 15тина ядки във вода предната нощ. На сутринта добавете малко канела, няколко лъжици кисело мляко, разбъркайте и се насладете на вкуса. Фибрите в овесените ядки и мазнините в бадемите ще помогнат бавно да усвоите въглехидратите в тази закуска. Такава комбинация помага за плавно повишаване на серотонина, същото вещество което се отделя, когато хапвате шоколад и усещате спокойствие. В витамините в бадемите също помагат на тялото да устои на стреса.

Обяд

Направете си салата със спанак, портокал, авокадо и сьомга. Витамин С, който си доставяте с портокалите, доказано редуцира стреса и засилва имунната система. Омега 3 мастните киселини от сьомгата укротяват свръхотделянето на кортизол и адреналин, хормоните които изригват при стрес. Същият ефект имат скумрията и сардините. Авокадото доставя засищащи и полезни за сърдечносъдовата система мазнини, заедно с минерала калий. Спанакът пък доставя почти половината ви дневна доза от магнезий – неговият успокояващ ефект върху мозъчната дейност е добре известен.

Следобед

Ако усещате желание за сладко и спад в енергията между 3 и 5 следобед, най-разумно е да затворите очи за кратка дрямка – 20 минути са напълно достатъчни. Ако сте на работното си място и не е възможно да поспите, изберете следобедна закуска, която да има сладък вкус, но да не е в голямо количество и да не съдържа добавена захар. Комбинация от сушени кайсии, богати на магнезий, няколко бразилски бадема, съдържащи селен, и чаша кефир или айрян, ще ви дадат стабилна и добра енергия и ще преборят последствията от стреса.

Вечеря

Пригответе огретен от броколи, сирене и сметана. Способността на зелените зеленчуци да се борят с оксидативния стрес ги прави пръв помощник в периоди на голямо натоварване. Млечните продукти съдържат калций и тирозин, и двете съставки помагат на тялото да се отпусне и възстановяват нивата на ендорфините в мозъка.

Вечерята е времето, в което може да релаксирате, да си пуснете приятна музика и да запалите свещи. От всички хранения през деня, вечерята е най-бавна и може да се използва за приятни и успокояващи разговори. Ако сте сами, за добър анти стрес ефект, опитайте т.нар ‘’хранителна медитация’’. Наблюдавайте как набождате всяка хапка, вкуса, формата и аромата й. Затворете очи, докато дъвчете и се насладете изцяло на преживяването.

Преди лягане

Направете си топла напитка. Чаят от лайка е успокояващо средство познато от детството ни. За любителите на прясното мляко, чаша топло мляко с мед и кардамон е чудесен избор преди сън. Друга много вкусна напитка е чаят от пресен джинджифил. Ако въпреки консумацията на тези напитки, ви е трудно да се отпуснете, специалистите препоръчват да вземете магнезий около час преди лягане.

За да завърши добре вашият анти-стрес ден, намалете осветлението около час преди лягане, не гледайте телевизия и не ползвайте компютър. Легнете си по-рано от обикновено. Спете в проветрено и напълно тъмно помещение.

Със съдействието на www.artofrealfood.com