Добре балансираната храна и редовната закуска са двете важни правила за поддържане на здравословен начин на живот и грациозна осанка. Звучи парадоксално, но диетолозите са категорични, че ако искаме да отслабнем, трябва да ядем. Продуктите, които топят мазнини, са полезни не само за дамите, които искат да се избавят от излишните калории, но и за всички онези, които искат да са здрави.

#Ядки
Те съдържат много протеини и здравословни мазнини, които поддържат нивото на холестерола ниско. В състава им влизат и разграждащи се бавно фибри, които бързо създават чувство на пълнота и ситост в организма. ¼ ч.ч. бадеми например съдържа едва 4 г.

#Овесени ядки
Ако ги консумирате на закуска, до обяд няма да имате нужда от междинно похапване. Овесените ядки се преработват бавно от организма и са богати на фибри, поради което помагат за поддържането на оптимално тегло. Само за сведение ½ ч.ч. овес съдържа 5 г фибри.

#Ябълки
Навикът да ядем по една ябълка на ден, освен че държи лекаря на разстояние, може да свърши и други чудеса, включително и да намали цифрите на кантара. Ябълките и в това отношение са суперпродукт, тъй като са богати на пектин – вещество, блокиращо усвояването на мазнините от организма. Консумацията им възстановява баланса на кръвната захар, в резултат на което се стабилизира нивото на хормоните, отговарящи за апетита.

#Пикантни подправки
В лютите подправки и най-вече в чушките чили се съдържа веществото "капсаицин", което ускорява метаболизма и оказва помощ при топенето на калории.

#Мента
Миризмата на мента действа не само успокояващо, но и ефективно потиска апетита. Опитайте да се храните на фона на запалена свещ с ментов аромат или в компанията на дъхав ментов чай.

#Авокадо
Авокадото съдържа доста калории и мазнини, но въпреки това според диетолозите ускорява отслабването, помага за по-бързото засищане и предoтвратява риска от редица заболявания.

#Зелена соя
½ ч.ч. зелена соя съдържа 95 калории, но същевременно включва в състава си повече от 8 г протеин, което превръща зелената соя в идеален избор за енергизираща закуска.

#Листни зеленчуци
Високото съдържание на вода и фибри в листните зеленчуци помогат за бързото насищане и чувство на пълнота в стомаха.

#Ленено семе
Лененото семе подобрява нивото на кръвната захар и стабилизира инсулина, поради което се бори успешно със затлъстяването и диабета. Диетолозите препоръчват да мелите лененото семе непосредствено преди консумация. Най-добре е да го смесвате с кисело мляко и овесени ядки, но може да го поръсвате върху тънка филия пълнозърнест хляб.

#Семена от чиа
Чиа семената са чудесен източник на омега-3 мастни киселини, протеини, фибри, както и на всичко останало, което действа потискащо върху апетита.

#Яйца
Те са източник на хранителни вещества и на витамините В и С. Хората, които консумират на закуска яйца, губят два пъти повече наднормени килограми и се зареждат с повече енергия в сравнение с тези, които предпочитат бисквити или тестени изделия.

#Кисело мляко
Калцият има чудодейното свойство да засища глада и да помага за свалянето на килограми. Киселото мляко е богато и на протеини, които държат стабилно нивото на кръвната захар.

#Кафе
Изследвания доказват, че кофеинът, който се съдържа в чашата ни сутрешно кафе, помага да се движим по-интензивно – а това от своя страна е полезно в борбата с наднормените килограми. Тъй като е богато на онтиоксиданти, кафето понижава риска от появата на болестта на Паркинсон, диабет и някои видове рак. Но не добавяйте към кафето захар, сметана или шоколад. Ако не ви харесва чисто, сипете му само малко нискомаслено мляко.

#Лимон/греюпфрут
Според проведен експеримент, хората, които изяждат по половин цитрусов плод или изпиват по чаша грейпфрутов сок всекидневно, отслабват за 12 седмици средно с 1,5 кг. Но имайте предвид, че грейпфрутът може да стане вреден, ако се съчетае с някои лекарства, затова предварително се консултирайте с лекар. Най-безопасно е да наблегнете на други цитруси, които също са богати на витамин С и поради това имат способността да ускоряват топенето на калории.

#Оцет
Изследвания сочат, че оцетът притежава свойството да потиска чувството за глад, като забавя работата на храносмилателната система. Същевременно понижава гликемичния индекс благодарение на високото си съдържание на въглехидрати.

#Супа
Според едно изследване хората, които консумират супа преди основното ястие, получават 20% по-малко калории. Обяснението е, че течната храна помага да заситим глада и така хапваме по-малко от по-калоричните ястия.

#Вода
Тя хидратира организма и ликвдира лъжливото усещане за глад – най-често срещания проблем на хората, които са на диета. Ако не може да определите дали сте гладни или жадни, първо изпийте чаша вода и след това решете. Препоръчителната дневна доза е около 1,5-2 л вода дневно.

#Бобови растения
Те са богати на протеини и фибри, а най-ценното е, че организмът хаби повече енергия за преработването им от калориите, получени при консумацията им. Бобът, лещата, грахът са нискокалорична храна, която освен че ни помага да поддържаме оптимално тегло, стабилизира и нивото на кръвната захар.

#Зелен чай
Тази благодатна напитка също ще ви помогне да свалите излишните килограми. Освен че има мощни антиоксидантни свойства, при консумацията й се повишава термогенезата – процесът на изработване на топлина от организма. Зеленият чай ускорява обменните процеси, които спомагат топенето на калории. Хората, които на ден изпиват по три чаши от тази напитка, ускоряват метаболизмаси с 4%. А тези, които всекидневно изпиват около 5 чаши зелен чай, губят около 80 калории.
#20 Сьомга
Тази студеноводна риба е превъзходен източник на омега-3 мастни киселини, които са полезни за сърдечната дейност, и полиненаситени мазнини, които действат противовъзпалително и помагат за сваляне на излишните килограми. Препоръчително е да се консумира не повече от един път в седмицата.