Режимът с ориз действа очистващо и балансира организма. Той не е диета и с него може да не свалите килограми. Благотворните му действия се изразяват в очистване на организма от токсини, регулиране работата на храносмилателния тракт и установяване на баланс в чревната флора. След режима може да забележите по-плосък и стегнат корем и да усетите вътрешна лекота.

Бял или кафяв ориз?
Белият и кафявият ориз съдържат приблизително еднакво количество калории. Въпреки това кафявият има редица предимства. Той е богат на витамини, минерали и баластни вещества. Кафявата му обвивка съдържа фибри, а зародишът му е богат на магнезий, калций, желязо, витамин Е и витамини от групата В. Той се вари по-дълго време от белия ориз и въпреки това на вкус е така различен, че някой хора го намират за недоварен. Белият ориз е по-познат в традиционната българска кухня и обикновено е наличен като продукт в дома ни. Той е вкусен, сварява се бързо, но имайте предвид, че при полирането му са отстранени полезните вещества, намиращи се в кафявия слой на зърното и зародиша. Затова, за максимален ефект, препоръчваме да изберете кафяв ориз.

Снимка: iStock

Накисване
Накиснете в 5 чаши ориз. Оризът трябва да кисне в продължение на 24 часа. Ако не разполагате с толкова време, имайте предвид, че минимумът е 8 часа. От водата оризът омеква и после се сварява по-бързо и лесно. Към водата добавете оцет. В тази комбинация ще сте сигурни, че е неутрализирана фитиновата киселина и ензимните инхибитори. Преди варене изхвърлете тази вода. Тези елементи пречат да се разградят големите протеинови молекули, а това не е добре за организма.

Приемане
Всеки ден сутрин на гладно консумирайте по една супена лъжица от ориза. Ако чувствате, че имате нужда от по-сериозно прочистване на организма, може да приемате ориза за закуска, като до обяд не консумирате нищо друго, освен него.

Добре е по време на режима да се приемат много билкови чайове.