Научен факт е, че причината на над 55 заболявания се крие в глутена – растителен протеин, съдържащ се в пшеницата, ръжта, ечемика и др. зърнени култури. Според световната здравна статистика се оказва, че 99% от хората, които развиват непоносимост към глутена или т.нар. заболяване целиакия, са неправилно и не добре диагностицирани.

По-долу са изложени 10 от признаците, по които самостоятелно можем да се ориентираме за евентуално наличие за глутенова непоносимост:

1. Храносмилателни проблеми като запек, газове, подуване на корема и дори стомашно разстройство. Всеки един от посочените неразположения - резултат на заболяването, се проявяват в една или друга степен според възрастта и индивидуалността на организма Запекът например е характерен симптом за глутенова непоносимост при малките деца.

8 храни, които експертите не биха опитали >>

2. Синдромът Keratosis Pilaris, известен също като "пилешка кожа", характерна за външната страна на ръцете и бедрата. Често синдрома може да бъде объркан с акне. Keratosis Pilaris обикновено е резултат на недостиг на мастна киселина и витамин А, както и на малабсорбция, причинена от глутеновото увреждане на чревната флора.

 

 

3. Умора, замъгляване пред очите или чувство на отпадналост след хранене на продукти със съдържание на глутен

4. Диагностика на автоимунно заболяване като тиреоидит на Хашимото, ревматоиден артрит, язвен колит, лупус, псориазис, склеродермия или множествена склероза

5. Неврологични симптоми като световъртеж или дори загуба на равновесие.

 

 

6. Хормонален дисбаланс или неизяснен стерилитет

7. Мигренозно главоболие

8. Диагноза на хроничната умора или фибромиалгия

9. Възпаление, подуване или болка в ставите на пръстите, коленете и бедрата.

10. Резки скокове в настроението, проблеми като тревожност, депресия и чувство за несигурност

Какво е глутен и защо е опасен за бебето >>
 

Как да се тестваме за евентуално наличие на глутенова непоносимост?

Според съветите на специалистите един от най-добрите начини да разберем дали имаме проблем с глутеновата непоносимост е, като се подложим на диета, в която да елиминираме и извадим от дневното си меню всички храни със съдържание на глутен. Достатъчно е да лишим организма си в продължение на 2 до 3 седмици и след това отново да се върнем на обичайния си хранителен режим. Ако по време на диетата се почувстваме осезаемо по-добре, а при връщането си към консумацията на глутенови храни състоянието ни се влоши, изводът е ясен. Проблемът с глутена е налице и единствената адекватна стъпка е той незабавно и завинаги да бъде ликвидиран от менюто ни – на 100%! Това ще рече, че за да се предпазим успешно от неговото коварно въздействие, ние трябва наистина да внимаваме не само какво ядем, но и какви добавки, лекарства и скрити носители на този протеин приемаме.

 

Предупреждението на специалистите

Трябва да знаем, че ако позволим на опасния за здравето ни протеин дори веднъж в месеца да проникне в организма ни, последиците могат да бъдат изключително сериозни. Установено е, че човек, страдащ от цьолиакия или с особено висока чувствителност към глутеновите храни, наруши за момент режима си на хранене, рискът от летален изход се увеличава на 600%!

Ето защо, ако се опасяваме, не сме сигурни за здравословното си състояние или имаме някои от гореизброените симптоми, е необходимо неотложно да потърсим помощта и експертното мнение на лекаря специалист!

 С глутен или без глутен? >>