Протеините са едни от най-важните съставки в телата ни. Когато ги приемаме чрез храната си, ние си осигуряваме важни за организма аминокиселини – основните изграждащи елементи на тялото. Но когато има недостиг на тези така важни хранителни вещества, организмът започва да изпраща сигнали чрез различни механизми, че нещо не е наред.

Протеиновият недостиг може да е опасен за здравето и ако се появят голям брой симптоми, това означава, че има нещо нередно в диетата ви. В повечето случаи, за да се избегнат нездравословните и неприятни симптоми от недостиг на белтъчини, е достатъчно да се направят промени в начина на хранене. Най-често протеините се асоциират с животински продукти, но в природата съществуват и други много добри източници на протеин, а именно растенията или растителните протеини.

Може би сте чували доктори и народни лечители да казват, че ключът към крепкото здраве е да можем да се "вслушваме" в тялото си. Което означава да се научим да слушаме, разпознаваме, разбираме и действаме адекватно когато телата ни дават сигнали, че нещо липсва или не е наред.

В следващите редове ще откриете най-често срещаните симптоми при недостиг на протеин, а също и как да ги разпознаете и какво може да направите, ако установите, че имате такъв. 

1. Бавно зарастващи рани

Протеините и важните аминокиселини, които те доставят на организма са градивните блокчета на тялото. Когато имаме рани, протеините са тези, които ще помогнат за бързото им заздравяване. Когато има недостиг на протеини, тялото губи способността да се възстановява и лекува. Белтъчините са също основният изграждащ елемент за кожа, нокти, коса и други.

2. Загуба на мускулна маса

При спорт и завишена физическа активност, подлагаме телата си на сериозно допълнително напрежение, на което те не са свикнали. Това е стресова ситуация за организма. За да може да се възстанови и да работи на нормални обороти, често е необходим завишен прием на хранителни вещества. Някои от хранителните вещества, от които е нужен завишен прием, са протеини, въглехидрати, витамини и минерали. При недостатъчна наличност на някои от изброените, има голям шанс тялото да компенсира със запасите, които вече е натрупало – било то протеин (загуба на мускулна маса), въглехидрат (гликоген) или мазнини (мастни натрупвания).

3. Чести травми

Протеините спомагат освен за гореизброените процеси и за абсорбирането на калция. Поради тази причина недостиг на белтъчини може да доведе до отслабване на костите, което от своя страна да е сериозна предпоставка за чести травми, както и за по-трудно възстановяване от такива.

4. Косопад

Косата е съставена на 90% от протеин. Поради тази причина адекватният прием на белтъчини е критичен за здравината на косата. Когато има недостиг на протеин в организма, фоликулите на косата изтъняват и по този начин се ускорява косопадът. Това е един от най-лесно разпознаваемите и сигурни сигнали на тялото, че липсва протеин в режима на хранене.

5. Трудна концентрация

Друг ясен признак за недостиг на белтъчини е невъзможността за концентрация. Най-лесният начин да разберете дали имате този проблем е, ако усетите, че често четейки или слушайки нещо, ви е трудно да го запомните или разберете.

6. Нисък имунитет

Имунната система има способността да се бори и предотвратява различни заболявания. Когато липсва силен имунитет, може много лесно да се хване настинка или друго по-сериозно заболяване. Липсата на протеин в организма се свързва пряко с понижаване функцията на имунитета според редица проучвания.

7. Проблеми с редукция и загуба на тегло

Липса на протеин в хранителен режим може да е сериозна предпоставка за загуба на мускулна маса. Това може да доведе до временен ефект върху загубата на килограми, но много често ще има дълготрайни здравословни последици от хормонална гледна точка и/или увреждане на метаболизма. Тези последици могат да направят застоя в загубата на килограми перманентен проблем, който е труден за решаване, особено ако нямате нужните знания, за да се справите. Адекватният прием на протеин е известен с ползите си в редуциране на апетита, стимулиране на хормони, свързани с поддържането на здравословно тегло и редица други ползи.

8. Смущения в съня и безсъние

Безсънието често се свързва с промени в нивата на кръвната захар, което увеличава производството на кортизол (стресов хормон) и намалява производството на серотонин (познат като хормон на щастието и спокойствието) в организма. Приемът на протеин (чрез добавки или храна) ще помогне да се увеличи производството на серотонин и да се намали глада за захар. Адекватният прием на белтъчини е необходимост за осигуряването на добър сън, който от своя страна е ключов елемент за здравословното състояние на всеки.

9. Неконтролируем апетит или желание за сладко

Ако постоянно чувствате глад за сладки храни и напитки, това често се свързва с недостиг на протеин в тялото. Протеинът има способността да регулира кръвната захар и по този начин да редуцира апетита и желанието за сладко. Завишен прием на белтъчини е добър начин да се справите със спазването на диета или хранителен режим.

10. Забавяне на метаболизма (обмяната на веществата)

Протеинът е част от всеки жизнен процес, който се случва в телата ни. В процеса на храносмилане организмът разгражда протеина до аминокиселини, които са "истинската храна" за него. Когато тялото страда от протеинов дефицит, производството на храносмилателни ензими намалява. Това от своя страна може да наруши правилната функция на стомашно-чревния тракт, което пък от своя страна да доведе до проблеми с обмяната на веществата (забавяне на метаболизма). Редица проучвания доказват, че адекватен прием на белтъчини може да ускори метаболизма с 20-30%.

Очаквайте втора част на 10 признака, издаващи дефицита на протеини в организма!