1.Маслото е истински лидер във всяка кухня. Не се нуждае от вода или други стабилизатори, за да се поддържа дълго време в твърдо състояние. В тази връзка истинското краве масло не търпи каквито и да било "подобряващи" процеси, като хидрогенирането например.

2.Естественият вкус и аромат на маслото трудно могат да бъдат наподобени, тъй както и уханието на прясно издоено мляко.

3.Наред с многото си други полезни съставки, високото съдържание на витамин А прави кравето масло уникална по рода си храна, чудесна за очите, кожата и костите.

4.Маслото е богато на наситени мастни киселини. Ползата за човешкия организъм от тях е всеизвестна – предпазват от рак, стимулират имунната система и осигуряват постоянен и лесен източник на енергия.

5.Обратното – маслото почти не съдържа вредните за здравето полиненаситени мастни киселини.

6.Маслото е богато на безценния витамин К2. Той осигурява пълноценното усвояване и полезно въздействие на редица други мастноразтворими витамини, като А, D и Е.

7.Маслото съдържа маслена киселина. Благодарение на нея маслото благоприятства понижаването нивото на лошия холестерол, намалява количеството на триглицеридите и стимулира обмяната на веществата.

8.Маслото може да се приготви лесно в домашни условия. Например чрез центрофугиране на прясно мляко в блендера. Разчитайки на домашната си техника, така добитото масло е и гарантирано по-чисто и здравословно.

9.Освен че с масло се приготвят много ястия и сладкиши, то се консумира и в натурално сурово състояние. Съдържащите се в него естествени ензими са от съществено значение в усвояването и използването на храната.

10.Чистото масло е с изключително дълъг срок на годност. Преварено или пречистено от примеси, като вода и други химически съединения и микроелементи, кравето масло може да се съхранява в продължение на повече от година, без да се влоши качеството му.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos