Ежедневната консумация на авокадо може да ни помогне да се справим с редица здравословни проблеми, както и да балансираме хранителния си режим. След като ви представихме първата част на здравословните ползи от плода, продължаваме напред с рецептите за салата, смути и гуакамоле от фитнес инструктора Станимир Михов.

10. Авокадото е вкусно и лесно се вписва в разнообразни рецепти

Авокадото лесно може да се включва в голямо разнообразие от рецепти. Притежава богата, кремообразна и мазна текстура и се съчетава с голямо изобилие от различни съставки. Може да се консумира и самостоятелно, но най-често се включва в рецепти за салата, смути и пастет.

Противопоказания и странични ефекти от авокадо

Странични ефекти от консумацията на авокадо могат да се получат при хора, които имат индивидуална непоносимост към латекс, тъй като е възможно да се прояви алергична реакция. Освен индивидуалната непоносимост, при остри заболявания на черния дроб и жлъчния мехур, не е препоръчително да се яде авокадо. Не включвайте в диетата кората на плода, както и костилката. Те съдържат отровни вещества и са в състояние не само да причинят алергии, но и да предизвикат отравяне.

Масло от авокадо

Маслото от авокадо се получава чрез студено пресоване на пулпата на зрели плодове, понякога се извлича и от ядките на плодовете. Съдържа витамини А, Е (съдържанието им е 5 пъти по-голямо, отколкото в зехтина), С, В1, В2, В3, В9, D, F (3 пъти повече, отколкото в рибеното масло). Маслото от авокадо може да се използва за кулинарни цели и като компонент за лекарствени и козметични продукти.

Козметични свойства

Козметичните свойства на авокадовото масло са разнообразни. Използва се за хидратиране на лицето, насищане с хранителни вещества, повишаване на кръвообращението. В резултат на това епидермиса получава голямо количество кислород, производството на колаген и еластин се подобрява, кожата става здрава и еластична. Маслото от авокадо предотвратява появата на нежелани възрастови промени във външния вид, помага за намаляване на пигментацията, както и в борбата със стареенето. Може да се използва за всеки тип кожа и е чудесно за ежедневна употреба. То е полезно и в борбата срещу различни възпаления, използва се и в борба с акнето. Помага за предпазването на кожата от вредното въздействие на студа и вятъра през зимата, а през лятото – да се минимизира вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи.

Как се яде авокадо?

Когато купувате авокадо, погледнете неговия външен вид и тегло – плодовете трябва да са тежки и твърди, то узрява при стайна температура за 2 дни. Проверете кората – не трябва да има повреди и петна, пукнатини и мръсотия. Ако има тъмни петна, това доказва прекомерното отглеждане на плода. Щом веднъж е срязано, авокадото почернява бързо. Ако искате да го запазите, напръскайте повърхността му с лимонов сок, опаковайте го херметически и го поставете в хладилник, където може да се съхранява до 1 седмица. Що се отнася до това как се яде авокадото, това е просто. За да почистите плода лесно и бързо, трябва да намалите диаметъра му, докато ножът докосне костилката. След това разделете плода на 2 части и леко го завъртете – когато плодът е узрял, това не създава трудности. След това трябва внимателно да изрежете костилката и да я извадите, на всяка половина направете още един малък разрез от горе до долу. След това внимателно издърпайте кожата – тя лесно се отделя от месестата част на плода. За финал, ви поднасяме няколко лесни рецепти с авокадо, които определено заслужават вниманието ви.

Снимка: iStock

Смути с авокадо

Необходими продукти:

1 узряло авокадо със средна големина;

1 шепа сурови зеленолистни  зеленчуци (спанак, целина, рукола, цвекло и др.);

1 плод (узрял банан, круша, ябълка или ананас);

1 чаша вода или растително мляко от ориз, овес, лимец или бадеми (200 мл).

Можете да подсладите смутито с малко стевия, мед или нерафинирана захар.

Можете да добавите различни здравословни и хранителни съставки като:

Семена от чиа;

Сини сливи;

Протеин на прах;

Екстра върджин кокосово масло.

Начин на приготвяне:

Обелете авокадото и го поставете в блендера заедно със зеленолистните зеленчуци, плода и течността, избрана според желанието ви. Разбъркайте добре, поне една – две минути, докато получите гладка, хомогенна смес. Консистенцията на сместа е пухкава и гъста, ако искате можете да добавите още течност, за да изпиете смутито по-лесно. Въпреки че плодовете придават естествена сладост на смутито от авокадо, можете да го подсладите допълнително.

Снимка: iStock

Салата с авокадо и киноа

Необходими продукти:

1 брой авокадо

100 гр. киноа

5 броя чери домати

6 броя черни маслини

80 гр. царевица

пресен магданоз

1 с.л. зехтин

сол, черен пипер

Начин на приготвяне:

Първо сварете кионоата в подсолена вода в съотношение 2:1 под капак.

В салатена купа нарежете чери доматите на половинки и авокадото на кубчета. Добавете сварената царевица на зърна (може и от консерва). Изцедете киноата и я добавете в салатата, заедно с маслините. Полейте със зехтин и разбъркайте добре. Овкусете със сол и черен пипер и поръсете с нарязани листенца магданоз.

Снимка: iStock

Домашно гуакамоле

Необходими продукти:

2 броя добре узряло авокадо

1 брой домат

½ глава лук

1 скилидка чесън

1 лайм/лимон

2 с.л. зехтин

магданоз

сол

Начин на приготвяне:

Обелете авокадото, отстранете костилката и го смачкайте с вилица в купичка. Накълцайте на много ситно лука и чесъна, и нарежете на дребни парченца домата. Добавете ги към намачканото авокадо. Изстискайте сока от 1 лайм, подправете с магданоз, зехтин и сол на вкус и разбъркайте добре. Сервирайте с  препечени тънки филийки пълнозърнест хляб.

Заключение

Авокадото е отлична храна, пълна с ценни хранителни вещества, които липсват в съвременното меню. Плодът е подходящ при основна цел регулиране на тегло, полезен е за здравето и не на последно място – има страхотен вкус и текстура, която се вписва в много на брой рецепти.