Ротавирусите са най-чести причинители на небактериалните гастроентерити сред децата до 5 години. Предават се основно от храни, напитки, ръце и предмети. Само спазването на добра хигиена не е достатъчно за предпазване от ротавирусните инфекции. От 2010 г. ротавирусната ваксинация е в списъка на препоръчителните имунизации.

Диариите, причинени от ешерихия коли, в страните с нисък стандарт и незадоволителна хигиена са значително по-чести в сравнение с заболеваемостта в развитите страни. Дори и там

детските диарии, предизвикани от ротавируси, са двойно повече.

Д-р Клара Балджиева, председател на Националното сдружение на педиатрите - специалисти от извънболничната помощ, изнесе статистика, че по отношение на честотата на проявените ротавирусни инфекции резултатите са идентични и в развитите, и в неразвитите страни.

Ротавирусите причиняват гастроентерит - инфекция с диария, повръщане и дехидратация при малките деца.

Източникът на заразата са хората. Механизмът на предаване е фекално-ораления път. Възприемчивостта е всеобща, но най-висока е между 6 и 24 месечна възраст, тъй като до шест месечна възраст в организма съществуват естествени антитела. 

Ротавирусната диария е причина за болнично лечение на около 87 000 деца в Европа за една година. При нея не помага лечението с антибиотици. Тежката дехидратация е причина за настаняване в болница, за да може да се възстанови водно-солевия баланс чрез вливане на системи.

Ротавирусите са изключително устойчиви във външната среда:

-Върху ръцете живеят повече от 4 часа. 

-На суха твърда повърхност - 10 дни.

-В хладилник на 4С градуса върху зеленчуци - 1 месец.

-В канализацията - 2 месеца.

Водата би могла да се окаже фактор за предаване на причинителите на чревните патогенни инфекции, предизвикани от ротавируси, норовируси, астровируси. В застоялата вода на тръбопроводи, във водните басейни също се развиват ентеровируси. Затова особено през лятото и по време на почивка

пийте бутилирана вода, а у дома ползвайте филтрираща кана за вода от чешмата

Докато трае диарията и 1-2 дни след това, не предлагайте на детето плодове и свежи сокове.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

 

Важно е да го подканяте да пие вода на малки глътки, за де не се обезводни.

Може да давате диетични млека с пробиотици и готови рехидратиращи разтвори. За по-големите деца приготвяйте супа от моркови, попара, сухарчета или препечен хляб, солети, сирене, пюрета, зеленчукови супи, подсолени печени или задушени картофи, и варен ориз. За успокояване на лигавицата на стомашно-чревния тракт са подходящи

билковите чайове от лайка, жълт кантарион, джоджен, мента, копърово семе. 

В момента ваксините са единственото средство за специфична профилактика на острите диарийни заболявания в целия свят. Те осигуряват в 90-100% защита срещу тежките заболявания и в 80% протекция срещу по-леките гастроентерити. 

Ротавирусната инфекция е ваксино-предотвратима.

Ваксината се дава през устата. Състои се от 2 дози през първия и втория месец на бебето, като интервалът между двете дози не бива да е по-кратък от 4 седмици.

"За да намалеят хоспитализациите по повод на ротавирусна диария у нас, по примера на другите Европейски държави, е необходимо да се обхване цялата страна и всяко дете да получи възможността да бъде ваксинирано”, това е посланието на педиатъра д-р Клара Балджиева.