Хетерохромията означава различно оцветяване и най-често феноменът може да бъде наблюдаван в различната окраска на очите. Тя е резултат от липсата или по-голямото съдържание на пигмента меланин в ириса. Може да се наследи генетично или да се придобие, в следствие на някакво нараняване.

Терминът се категоризира като заболяване и често протича с катаракта и образуване на роговични преципитати. Може да се получи при различни възпалителни процеси, засягащи окото.

Съществуват два вида хетерохромия на очите: пълна такава, когато единият ирис е напълно различен като цвят от другия и частична, когато част от ириса на едното око се различава по цвят от тази на другото.

Въпреки, че е често явление при хората, пълната хетерохромия се среща по-често при животните, където едното око винаги е синьо. Сред известните личности с хетерохромия са актрисите Джейн Сиймор и Катлийн Уилаут, както и певецът Дейвид Бауи.

Различният цвят на очите е най-разпространен сред животните: котки, кучета и коне. И докато хората с хетерохромия се възприемат по-трудно чисто естетически (а и терминът е категоризиран, като офталмогично заболяване), то животинките с различни очи са истинска атракция. Да не говорим, че котките и кучетата с такива очи са много търсени и се продават на двойно по-висока цена.

Най-често срещаните видове котки с хетерохромия са турската ангорка, турският ван и японският бобтейл. Те са с едно синьо око. Другото може да е с различни цветове -оранжево, медно, зелено, жълто. При кучетата феноменът може да бъде наблюдаван при сибирските хъскита и австралийското овчарско куче.

Сибирските хъскита нормално притежават светло или тъмно сини очи, кехлибарени или кафеви. При хетерохромията едното око е синьо, а другото кафяво.

Конете с пълна хетерохромия имат едно кафяво и едно бяло, сиво или синьо око. Пълната хетерохромия се наблюдава предимно най-често при коне с петниста окраска. Феноменът може да бъде наблюдаван и при едрия рогат добитък.