При напредване на захарния диабет се нарушават кръвоснабдяването и провеждането на нервните импулси в периферията, от което започват да страдат тъканите. Последица от това са атрофичните рани по стъпалата т.нар. диабетно стъпало.

Ако човек с диабет не е подготвен, би подценил появата на раничка,

защото в началото тя не се различава от всяка друга травматична рана. Притеснението започва  когато не само не зараства, но започва да става по-голяма и по-дълбока. При проявено нехайство или неподходящо лечение разязвяването може да  засегне и костите. Пръстите се изкривяват като на граблива птица от скъсяване на сухожилията на пръстите. Раните са сравнително неболезнени, но при гангрена се налага отротпедична операция за ампутиране на пръст или на цялото стъпало.  

Затова на всеки човек с новооткрит диабет се провежда обучение

за диетата, за самостоятелно контролиране на нивото на кръвната захар с глюкомер и съответното лечение.  В тези курсове диабетолозите  предупреждават своите пациентите да бъдат стриктни, за да могат да поддържат пълноценен живот въпреки диабета.

Обучените диабетици знаят, че трябва редовно да преглеждат стъпалата си и ако забележат раничка, да се свържат с лекуващия ги ендокринолог, а не да се самолекуват.  

Специалисти, които лекуват диабетното стъпало се наричат подиатристи

Д-р Румен Богданов от Диабетния център „Св. Лука” в София, председател на Българската асоциация за лечение на диабетно стъпало, се е обучавал за подиатрист в Кинг’с  Колидж Хоспитал във Великобритания. Той  обръща внимание, че диабетната рана, не е обикновена рана. Тя изисква специален подход за лечение, за да  може да се спаси стъпалото от ампутация.

И все пак по-добре е да се извършва отговорна профилактика на диабетното стъпало, отколкото да се допуска диабетно стъпало и то да  се лекува усърдно, и продължително.

Профилактиката на диабетното стъпало изисква:

- висока хигиена на краката – измиване всяка вечер и внимателно преглеждане за ранички;

- грижа за ноктите на краката – да не се допуска гъбична инфекция;

- правилен избор на обувките – удобни обувки от естествена кожа, с ортопедична подложка, които да не стягат;

- постоянен контрол на нивото на кръвната захар, спазване на диетата и стриктно лечение.