Децата, които трудно дишат по време на сън, имат оплаквания през деня. Те са по-раздразнителни и с депресивно настроение. Трудно се концентрират и са сънливи. Ако качеството на съня на детето не се подобри в продължение на месеци и години, може да последва забавяне в неговото развитие и растеж. Това е така, защото

тялото произвежда по-малко растежен хормон, когато децата нямат достатъчно здрав сън. 

Липсата на добър сън прави децата не само уморени и пасивни през деня, но те започват да натрупват повече килограми. Причината е, че се

повлияват и хормоните, които имат отношение върху тялото да трансформира храната в енергия.

Ако родителите забележат поведенчески проблем в своето дете, нека бъдат по-наблюдателни, дали детето им спи добре. Настанявайте децата в уютна обстановка за спокоен и безгрижен сън. Стремете се да им осигурите повече покой удома. 

Може да се случи детето за кратко време да диша шумно, когато е настинало, има хрема или кашлица, но

когато хъркането се задържи по-дълго време, потърсете педиатър.

Ако детето хърка шумно или сумти, става ясно, че има задръстване на дихателните пътища. Добрият сън е много важен, защото затрудненото дишане, докато детето спи, заплашва да се отрази на растежа и на развитието на мозъка. 

Лечението, което лекарите могат да назначат в зависимост от диагнозата, е различно.

Операция на третата сливица,

когато тя е увеличена и затруднява нормалното дишане през носа. Хирургическата намеса най-често води до излекуване. Под анестезия и с фибротехника детската психика може да бъде пощадена от неприятното усещане по време на манипулацията. 

Когато детето е с наднормено тегло, обяснението се свързва с наличното мастно отлагане в областта на вратлето, което притиска и предизвиква шумно дишане.

Отслабване чрез повече движение,

игри на открито и внимателно рационално хранене, може да подобри значително детския сън. 

Постигане на по-добро дишане по време на сън за детето е необходимост, от която зависи то да расте здраво и щастливо.