В условията, при които се износва бременността и се отглеждат децата днес, има значителни разлики. Неоспорим е прогресът на медицинската наука по отношение на възможността жените с диабет да се радват на своя рожба; преодоляването на стерилитета с методите ин витро; шансовете за пълноценен живот на недоносените бебета и т.н. Успоредно с това възникна съмнението в нуждата от детските ваксини.

Тези ваксини, благодарение на които в предишното поколение намаляха туберкулозата, детският паралич, тетанусът, коклюшът (магарешката кашлица), сега нашите инфекционисти  и педиатри лекуват деца болни от туберкулоза, от коклюш, от тетанус (в животозастрашаващо състояние) поради  неспазване на българския имунизационен календар и

пропуснати задължителни ваксинации

Д-р Клара Балджиева, председател на Националното сдружение на педиатрите от извънболничната помощ е категорична, че отказаната от родителите ваксинация подлага на голям риск здравето на детето.

"Не бива да има опасения от незначителни странични ефекти, които биха се получили - обикновено повишена температура. Ваксините "гъделичкат” имунната система. Те са стимул тя да реагира адекватно при среща с причинителя. Ваксините са необходими”, пояснява детският лекар.