Недостигът на витамин D през бременността се отразява негативно върху двигателните способности и социалното развитие на децата.

Дефицит на витамин D през бременността е свързан с по-слаби резултати на предучилищни тестове за развитие на двигателните способности при децата на 2,5 г., като същевременно недостигът оказва негативно влияние върху социалното развитие при децата на 3,5 г.

Резултатите от съвместно изследване на британски учени от "University of Surrey" и "University of Bristol" сред над 7000 двойки майка-дете обаче не откриват взаимовръзка между нивото на витамин D при майката и когнитивните способности на детето от 7 до 9 години.

Снимка: iStock

"Не трябва да се подценява недостигът на витамин D, който е важен за развитието на мускулите и опорно-двигателния апарат", коментира ръководителят на изследването д-р Андреа Дарлинг.

"Изследването сега разкрива, че ниските му нива у бременните могат да повлияят и върху развитието на децата в ранните етапи от живота им", допълва специалистът. 

Взаимодействието между витамин D и допамина в ембриона е жизненоважно за неврологичното развитие на областите в мозъка, свързани с двигателните способности и социалното развитие. 

Пълните резултатите от научното изследване са публикувани в списание "British Journal of Nutrition".