.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Дефицитът на витамин D през бременността е пагубен за детското развитие

Евгений Милов | преди 41 седмици
бременност
Снимка: iStock
Набавяте ли си достатъчно от витамина? Недостигът засяга двигателните способности и социалното развитие на децата

Недостигът на витамин D през бременността се отразява негативно върху двигателните способности и социалното развитие на децата.

Дефицит на витамин D през бременността е свързан с по-слаби резултати на предучилищни тестове за развитие на двигателните способности при децата на 2,5 г., като същевременно недостигът оказва негативно влияние върху социалното развитие при децата на 3,5 г.

Резултатите от съвместно изследване на британски учени от "University of Surrey" и "University of Bristol" сред над 7000 двойки майка-дете обаче не откриват взаимовръзка между нивото на витамин D при майката и когнитивните способности на детето от 7 до 9 години.

бременност
Снимка: iStock

"Не трябва да се подценява недостигът на витамин D, който е важен за развитието на мускулите и опорно-двигателния апарат", коментира ръководителят на изследването д-р Андреа Дарлинг.

"Изследването сега разкрива, че ниските му нива у бременните могат да повлияят и върху развитието на децата в ранните етапи от живота им", допълва специалистът. 

Взаимодействието между витамин D и допамина в ембриона е жизненоважно за неврологичното развитие на областите в мозъка, свързани с двигателните способности и социалното развитие. 

Пълните резултатите от научното изследване са публикувани в списание "British Journal of Nutrition". 

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Статии за четене или видео за гледане?