Едва ли има дете, което да харесва тютютневия дим. Виждали сме недоволството, граничещо с отвращение на дете, което неволно се окаже в облака на току -що издишан цигарен дим. Междувременно някои деца много преди тинейджърските години започват да пушат. Може би от подражание или силно желание да се изживяват пораснали и независими, но се срещат.

Детският глас е слаб, за да бъде чут и още по-малко - разбран

Моя близка като дете се беше осмелила да скрие кутията с цигари на майка си, а по-късно да ги скъса. Не помня какви са били наказателните мерки, но до скоро се разказваше нейното деяние с шеговит тон, още повече, че майката не се беше отказала да пуши, въпреки неодобрението на дъщеря си.

Едно е сигурно - децата, които са пасивни пушачи, боледуват по-често

Клиничните наблюдения показват, че инфекциите на дихателни пътища при децата, бронхиалната астма и алергиите, са свързани с постоянното дишане на замърсен с цигарен дим домашен въздух. Когато принципно се говори за рискови фактори – причиняващи болести, универсалният съвет е да бъде изведен човек от увреждащата го среда. При пасивното пушене този съвет е неприложим  - детето да бъде изведено от неговия уютен, но опушен дом.

Лична е отговорността на родителите, които пушат да помислят за здравето на своето дете.

По повод на Световния ден на диабета, който беше наскоро, се натъкнах на поредения факт в тази посока, че тютюневият дим повишава риска от захарен диабет тип 2 не само за пушачите, но и за хората около тях.  Затова когато правилно и навреме се разбере вредата от тютюнопушенето върху пасивните пушачи, особено върху крехкия детски оргаинизъм,  хората, които обичат да пушат, сами ще преоценят любимя си навик.

От  гласувалите в анкетата на здравния блог, 96% споделят мнението, че пасивното пушене е вредно. Единствено възражение могат да имат многогодишните пушачи, които са здрави, но те трябва да си зададат въпроса, дали техните близки, с които живеят също са здрави.

За проучване в 13 детски градини за поасивното пушене вижте във "Видео по темата" - интервю с д-р Мариана Вакарелова.