.

ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Децата - пасивни пушачи, боледуват по-често

| преди 6 години
Децата - пасивни пушачи, боледуват по-често
Лична е отговорността на пушещите родители за здравето на техните деца Снимка: sxc.hu
Един ден без цигарен дим не стига, но да помислим за децата

Едва ли има дете, което да харесва тютютневия дим. Виждали сме недоволството, граничещо с отвращение на дете, което неволно се окаже в облака на току -що издишан цигарен дим. Междувременно някои деца много преди тинейджърските години започват да пушат. Може би от подражание или силно желание да се изживяват пораснали и независими, но се срещат.

Детският глас е слаб, за да бъде чут и още по-малко - разбран

Моя близка като дете се беше осмелила да скрие кутията с цигари на майка си, а по-късно да ги скъса. Не помня какви са били наказателните мерки, но до скоро се разказваше нейното деяние с шеговит тон, още повече, че майката не се беше отказала да пуши, въпреки неодобрението на дъщеря си.

Едно е сигурно - децата, които са пасивни пушачи, боледуват по-често

Клиничните наблюдения показват, че инфекциите на дихателни пътища при децата, бронхиалната астма и алергиите, са свързани с постоянното дишане на замърсен с цигарен дим домашен въздух. Когато принципно се говори за рискови фактори – причиняващи болести, универсалният съвет е да бъде изведен човек от увреждащата го среда. При пасивното пушене този съвет е неприложим  - детето да бъде изведено от неговия уютен, но опушен дом.

Лична е отговорността на родителите, които пушат да помислят за здравето на своето дете.

По повод на Световния ден на диабета, който беше наскоро, се натъкнах на поредения факт в тази посока, че тютюневият дим повишава риска от захарен диабет тип 2 не само за пушачите, но и за хората около тях.  Затова когато правилно и навреме се разбере вредата от тютюнопушенето върху пасивните пушачи, особено върху крехкия детски оргаинизъм,  хората, които обичат да пушат, сами ще преоценят любимя си навик.

От  гласувалите в анкетата на здравния блог, 96% споделят мнението, че пасивното пушене е вредно. Единствено възражение могат да имат многогодишните пушачи, които са здрави, но те трябва да си зададат въпроса, дали техните близки, с които живеят също са здрави.

За проучване в 13 детски градини за поасивното пушене вижте във "Видео по темата" - интервю с д-р Мариана Вакарелова.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
С какво спите?