Задържаните отрицателни емоции, като разочароване, обида, отхвърляне, загуба на бизък, могат да ни разболяват. Сдържаните хора, които скриват чувствата си от другите, са подложени на по-висок риск от инфарт, инсулт или депресия. Онези, поглезени от съдбата, които  могат да излеят преживяванията си върху околните, спасяват собственото си здраве, но това става пък за сметка на нервната- и сърдечно-съдова система именно на тези околни.

Изкуство е да даваме израз на емоциите си без да бъдем в тежест на някого. И мъжете и жените не бива да се срамуват от сълзите си. Руският психотерапевт Наталия Светлова смята, че най - тежко за човек, сполетян от мъка, е да се ”вкамени”. Макар да се казва, че със сълзи не може да се победи мъката,

сълзите са целебна реакция на организма, която носи облекчение при всички случаи.

Ако се срамувате да плачете публично, не бива да се срамувате когато сте сами, дори ако сте мъж.  Психотерапевтите са категорични: ”Плачете колкото може повече и по-често, докато тази потребност не отмине”.

За да облекчите душевната си болка, намерете събеседник

Разкажете на някого за това, което ви се е случило. Повторете го и пред друг. При всеки следващ разказ нажежените ви емоции ще изстиват. За по-затворените хора, за които този начин за разтоварване е неприемлив, ще свърши работа консултацията с психотерапевт, при когото имате право да отидете анонимно. Ако и това не ви допада,

"поговорете" с листа хартия.

Споделете преживяното като го опишете подробно. Пишете без да ви е грижа за литературните достойнства на написаното. Важна е онази степен на откровеност, която едва ли бихте могли да си позволите, с който и да било събеседник.

Нарисувайте това, което чувствате

Рисувайте за себе си, без страх че ще ви оценява някой. Не анализирайте, това което виждате на вашата рисунка. Постепенно ще установите, че цветовете, които ще използвате, започнат да станат по-пъстри, т.е съответстващи на подобреното ви настроение.

Чрез някой от тези начини, може да се освободим от отрицателните емоции, които ни съсипват. Така, надвисналият трагизъм ще си отиде и малко по малко човек ще се спаси от тягосните преживявания.