В миналото дафиновите листа са били използвани като хигенна добавка към водата за измиване на ръцете преди хранене. В народната медицина те са познато средство срещу гърлобол. Достатъчно е още при първите усещания за дразне при преглъщане да се подъвче парченца от подправката за 2-3 мин. Дъвчене на дафинов лист премахва и лошия дъх в устата. Тези свойства са благодарение на съдържащите се в дафиновия лист фитонциди, които имат силен антисептичен ефект.

Топла вана с отвара от дафинови листи изглажда и освежава кожата и облекчава болките в ставите и мускулите от пресилено натоварване. За целта в два литра вода се сваряват 50 листа, които предварително се накъсват на 2-3 парчета. След като се варят 5 мин., отварата се изсипва към водата във ваната.

В Гръция от клонките на дафиновия храст са плели лавровия венец за победителите. И днес от листата и плодовете се извлича лаврово масло, което има приятен аромат и ценни качества. 1-2 капки в ароматична лампа успокояват по-добре дори от валериана. Вдишване на лаврово масло помага за отпушване на носа и за разтриване на сковани стави с болки в мускулите. В ароматерапията се използва за засилване на концентрацията и премахване на напрежението.

Подправката дафинов лист е много популярна у нас. Сушените дафинови листа трябва да са цели, защото след начупването се губи ценният им аромат. Те усилват апетита, благоприятстват храносмилането и облекчават червата от газове. Неоценима подправка е дафиновият лист за риба, дивеч, пуйка, говеждо, телешко, свинско месо и за марината за краставички.

Дафиновите листа  се изваждат от ястието преди сервиране, заради горчивия вкус. Опасно е да се прекалява с количеството му.