Вземането и съхранението на стволови клетки от пъпната връв може да се използва при лечението на тежки болести. Манипулацията се извършва само по време на раждането. Безболезнена е както за бебето, така и за майката. Процедурата се извършва единствено от акушер-гинеколог или медицинско лице. Това обясни д-р Силвия Савова, акушер-гинеколог в Първа АГ болница в София.

Съхранението на клетките пък става след обработване в специализирани лаборатории с лиценз и акредитации. Може да бъде както в България, така и в чужбина. пазят се за 20-25 години, докато родителите отговарят за донора.

За ефективността на тази манипулация говорят доклади от последните 20 години, допълни тя. „Медицината се развива бързо като наука. Хората информират, отворени са към нея. Но все сам преценява”, отбеляза д-р Савова.

Клетките могат да бъдат използвани за лечение на братя и сестри на донора, дори на родителите му, стига да се направят изследвания за тъканна толерантност и съвместимост.

Стволовите клетки стават модерни и в козметиката, каза експертът. Включват се в кремове и козметични процедури.

Процедурата е около 4 000 лв., което донякъде възпрепятства родителите. Засега обаче държавна помощ за нея не е предвидена.