Нагласата ни към света, хората и начина на живот, който водим или бихме искали да водим е израз на вътрешния ни емоционален свят и чувствата, които влагаме във всяко нещо което правим. Едва ли си задаваме въпроса, когато отправяте пожелания за здраве към семейството си, близки и приятели, какво точно стои зад това мило и често пъти клиширано пожелание. Изричайки мили слова, като чели не осъзнаваме смисъла вложен в думата здраве и живеем в заблудата, че то ни е даденост...

Много са факторите влияещи върху нашето здраве в ежедневието ни, съпроводено с почти перманентния стрес и зависимости от телефони, от информация и от какво ли още не. Малко, по-малко стесняваме личната си свобода да правим избори и се вкарваме в граници поставени от самите нас. Изненадваме си при новината, че човек от нашето обкръжение или дори само познат има здравословен проблем. Тези новини ни изваждат от зоната ни конфорт за кратко и ни карат да се замислим за нас самите. Един от първите и най-често първи симптоми, че нещо не е наред в организма ни е промяната в кръвното ни налягане.

Нещата са всъщност много по-прости, отколкото ние хората ги правим. Решението обикновено е пред очите ни и то изисква не големи усилия. Преди всичко да се вгледаме в себе си, да си дадем време за размисъл, да променим нещо и та дори и съвсем малко. 

Като за начало, да намалим темпото и да се погрижим наистина за здравето си. Много неща са изписани за превенцията и нуждата от нея. Можем да започнем с консултация при лекар още при първите сигнали на дискомфорт, също така да свикнем да проверяваме кръвното си налягане с апарат в домашни условия. Голямо разнообразие от предлагани марки и модели от апарати за кръвно налягане, затруднява понякога избора ни, не не бива да ни отказва. Малката крачка вече сме я направили и може би сме предотвратили появата на по-сериозен проблем, със съвсем малко усилие от наша страна. Само бъдещето ще покаже дали сме на прав път. 

Снимка: Sendo