Напоследък ми попадат все повече статии от психолози, които твърдят, че свалянето на някой друг килограм наистина може временно да повдигне самочувствието ни, но за дългосрочни резултати е добре да работим и върху начина, по който възприемаме себе си. Такъв подход е здравословен: от една страна се чувстваме вътрешно по-добре, от друга това ни кара да полагаме повече грижи за себе си, да избираме полезни храни, да спортуваме и всичко това да ни доставя много по-голяма наслада.

Ето няколко стъпки, които прилагам в моята работа и намирам за ефективни и лесни за научаване.

1. Започнете ‘’позитивен’’ дневник.
Може да го направите на хартия или електронно, или пък дори да започнете свой блог. Ежедневно записвайте хубав момент от деня си и изразете благодарност за него; отбележете свое качество, което харесвате и с което се гордеете. Около 3 седмици практикуване на позитивни записки ще помогне на мозъка ви да избира позитивни, вместо критични и негативни мисли.

2. Спрете да воювате с тялото си.
Вместо да си казвате:’’мразя този целулит, искам незабавно да се отърва от него’’, кажете си: ‘’разбирам, че много жени имат повече целулит, но има много начини да се намали, ще се информирам от къде да започна...’’

3. Подчертайте тези части от тялото си, които харесвате – очи, коса, мигли, рамене, глезени...избирайте дрехи и аксесоари, които привличат вниманието към тях и прекарвайте време пред огледалото наслаждавайки се на това, което харесвате.

4. Потопете се в богатство от женски образи от всички епохи. Отидете в музея, разгледайте албуми с репродукции и стари семейни албуми със снимки. Вземете си няколко филма от средата на 20 век, помислете за различните стандарти за красота и приетите форми и извивки.

5. Погледнете се отстрани и си представете, че сте своята най-добра приятелка. Как бихте погледнали хубавите си страни и недостатъци (реални или въображаеми). Колко критична бихте била? Колко подкрепяща и разбираща бихте била? Каква рокля и бижута бихте избрали за себе си?

6. Поставете си цели, свързани не само с килограми, сантиметри, мазнини и размер на дрехи, но и свързани с други успехи, като способността ви да изкачите стълби без да се задъхвате, да сте страхотни на боулинг, да повишите резултатите си във фитнеса или да тичате по-дълги растояния за по-кратко време. Добрите физически резултати автоматично повишават самочувствието.

Със съдействието на www.artofrealfood.com